Dragilor, ştiu că aşteptaţi de mult articolele despre Portugalia, dar niciodată nu mi-a venit atât de greu să scriu despre frumuseţile unei ţări. Când găseşti paradisul, parcă ai vrea să-l păstrezi pentru tine, într-un colţ de suflet, şi să îl laşi să creeze amintiri pentru o viaţă. Am să încep totuşi astăzi prin a vă da “detaliile tehnice” despre această escapadă lusitană, care sunt convinsă că vă vor fi de folos… Deci, să vorbim despre zboruri, traseu, bugete şi cazări:)

Ideea proiectului

Visam de mult la Portugalia şi, în mod special, la Lisabona. Mi-am dorit într-un timp chiar să mă mut acolo, fără să ştiu prea multe lucruri despre ţară şi oameni. Am făcut un proiect frumos şi prietenii dragi de la Icar Tours mi-au fost alături. TAP Portugal Romania mi-a dat aripi. Şi iată-mă în Otopeni, gata de îmbarcare… După această călătorie, pot spune că nu mă aşteptam la nimic din ce am văzut şi trăit. Nu poţi fi pregătit pentru Portugalia. Este incredibilă! Peisajele, oamenii, oraşele albe, cerul, relaxarea, pasiunea – toate sunt dintr-o lume pe care nu o mai întâlnisem până acum. Încă mă aflu sub imperiul emoţiilor!

Flying by TAP Portugal Romania

Cred că am mai povestit că oricât de mult aş zbura, tot nu mă pot obişnui. Când avionul se ridică în aer, am emoţii mari şi la turbulenţe mă crispez şi respir sacadat. Probabil mulţi sunteţi ca mine. Cel puţin, eu îl am pe Vlad alături, care nu suferă de astfel de emoţii copilăreşti. Nu mă înţelegeţi greşit: sunt o fiinţă cerebrală şi am mare încredere în piloţi. Iar dacă nu erau piloţii excelent pregătiţi de la TAP, probabil n-aş mai fi ajuns în Portugalia (sau cel puţin aşa mi se părea atunci:)
Am zburat (aproape) lin până deasupra Lisabonei, timp de 4 ore şi 15 minute. Cu 10 minute înainte de aterizare, când avionul trecea printr-o pătură groasă de nori, am simţit că ne înălţăm (again!) şi mi-am dat seama că este o problemă. Doar vocea calmă a pilotului m-a liniştit. Mergem spre Madrid, aeroportul din Lisabona s-a închis, din cauza vânturilor puternice. 
Ce a urmat a fost de poveste: încă o oră până în Madrid, 8 ore pe Barajas, în situaţia în care zeci de alte aeronave erau îndreptate din Lisabona spre Madrid, voucher de mâncare şi băutură de la TAP (altfel am fi rămas flămânzi o zi întreagă – nu prea îmi ardea să cheltui bani în Madrid, când nici măcar nu ştiam exact ce facem), legat prietenii cu români frumoşi, discuţii interesante, o oboseală teribilă. Când ne-am hotărât la un plan B – rămas în Madrid – am fost anunţaţi că plecăm spre Lisabona. Şi aşa a fost…
Un pilot tânăr şi foarte simpatic (portughez) ne-a confirmat că vremea este mai bună pe Lisbon International Airport şi că putem ateriza. Am zburat lin o oră şi apoi am început coborârea. Nu vă voi detalia prin ce am trecut. Vă voi spune doar că stewardesele se legaseră cu 2 centuri de siguranţă, că oamenii plângeau (şi eu) şi că am simţit vântul… Din nou, datorită curajului, pregătirii perfecte şi abilităţilor pilotului TAP Portugal am ajuns întregi pe pământ. Doamne ajută! 
Ce să vă mai spun despre TAP Portugal: mâncare bună, servicii excelente, personal ralaxat şi zâmbitor, scaune confortabile şi cu mult, mult spaţiu. O companie care îţi inspiră încredere! În Lisabona am ajuns la 9.30 seara (în loc de 9.30 dimineaţa) şi era un vânt de vară târzie, destul de frig, înnourat. Mai că nici nu-mi păsa:)
La întoarcere am urmat un drum diferit, pilotul TAP Portugal a fost din nou genial. Ne-a purtat prin nişte curenţi nevăzuţi şi tulburători (care au durat cam 40 de minute) şi ne-a adus cu bine acasă. 
Cu ce am rămas de pe acest drum? Cu încredere şi mai mare în piloţi, cu prieteni faini, cu o rezistenţă mai mare la intemperii  şi cu vreo două rugăciuni noi învăţate. Apropo, am jurat să nu mai zbor prea curând. Mi-a trecut din clipa în care am aterizat:))

Traseu Portugalia & Spania

19, 20, 21 ianuarie – Lisabona
Lisabona – Portimao, by Eva Bus (40 euro/2 persoane/dus)
22, 23 ianuarie – Portimao
Portimao – Faro, by Eva Bus (12 euro/2 persoane/dus)
24 ianuarie – Faro
Faro – Sevilla, by Eva Bus (60 euro/2 persoane/dus-întors)
25, 26 ianuarie – Sevilla
27 ianuarie: 
Sevilla – Faro 
Faro – Lisabona, by Eva Bus (40 euro/2 persoane/dus)
Transport în comun am folosit doar în Lisabona – unde am plătit cam 1.40 euro pe drumul cu metroul (sunt carduri reîncărcabile) şi 2.80 pe drumul cu celebrul tramvai 28.  Există metrou din aeroport până în centrul oraşului, până în staţia de autobuz EVA şi chiar până în Alfama, este foarte confortabil şi nici nu trebuie să vă gândiţi la alte soluţii.

 

Cazare în Portugalia şi Spania

Lisabona: 
Residencial Mar dos Acores – un fel de hostel, cu 18 euro/noapte/cameră dublă cu baie privată – am plătit 3 nopţi, am plecat după prima, din cauza frigului şi a spaţiului foarte mic. Pe timp de vară cred că este foarte ok. Este şi foarte curat.
Casa de Santos – apartament privat de 80 mp – 60 euro/noapte (living, bucătărie dotată inclusiv cu pahare de şampanie, dormitor, baie). Cel mai frumos apartament în care am stat vreodată:)
Portimao:
Hotel Flamingo – apartamente (studio) de la 18 euro/noapte (living, bucătărie complet utilată, două paturi, baie, balcon). Aici m-am simţit şi cel mai bine.
Faro:
Am făcut rezervare la Residencial Dandy – un fel de guesthouse, unde proprietarul nu s-a prezentat la recepţie. A trebuit să plecăm după 45 de minute de aşteptare, pe o ploaie infernală, şi să ne cazăm la un hotel de 4 stele. Foarte nasol:)) Glumesc, evident!
Hotel Faro, 4 stele – se află exact în port – 64 euro/noapte, tot confortul, cu mic dejun inclus. 
Sevilla
Hotel Zaida, 1 stea – se află în Santa Cruz, în centrul vechi al oraşului şi arată superb. Am avut pentru 30 de euro/noapte – cameră cu două paturi, baie privată, tv, aer condiţionat şi internet.

Buget Portugalia şi Spania

Eh, aici este mai complicat. Însă voi face o listă scurtă:
– biletele de avion TAP Portugal Bucureşti-Lisabona costă în jur de 500 de euro dus-întors pentru două persoane, în funcţie de promoţie sau de perioadă. Cel mai indicat este să intraţi pe FlyTAP şi să vedeţi despre ce este vorba!
– toate autobuzele interurbane şi internaţionale m-au costat: 150 euro
– cazările: 335 euro (8 nopţi, 4 oraşe)
– transport în comun: până în 20 de euro
– suveniruri şi cadouri: 70 de euro
– mâncare, băutură (“in the house” – pentru că am avut mai mereu bucătărie în apartamente, am gătit în casă, scutind o mulţime de cheltuieli şi căutări): 130 euro
– alte cheltuieli (pasteis de Belem, cafele, restaurant Lisabona, churros şi ciocolată în Sevilla, bere în Alfama, şampanie pe plajă): 60 de euro
Total: 765 euro – 8 zile de vacanţă – 4 oraşe – peste 1.000 de km de drum:) Recunosc, am exagerat cu unele cazări care au fost mult prea scumpe, însă aveam nevoie de puţin confort şi de căldură, mai ales. Se poate ajunge la un preţ excelent dacă apelaţi la o agenţie de turism sau dacă mergeţi prin CouchSurfing, iar la cum sunt lusitanii – ar fi o experienţă genială. La fel, cred că dacă îţi închiriezi o maşină poţi ieşi mai ieftin, iar în plus ai ocazia să opreşti pe cel mai frumos traseu pe care îl vei vedea vreodată şi să faci poze. 
A fost o călătorie fascinantă. Portugalia m-a uimit în fiecare zi. Am petrecut o aniversare perfectă. Am descoperit paradisul. Singurul meu regret este că nu am avut cum să cobor din autobuz şi să o iau la fugă pe dealurile verzi, prin lumea aceea mirifică în care doar portocalii, migdalii înfloriţi şi văcuţele roşcate trăiesc, încălzite de un soare blând şi respirând aerul parfumat din pădurile de pini. 
Va urma…

Mulţumesc din suflet ICAR Tours şi TAP Portugal – care au făcut această călătorie posibilă!

No Comments

Leave a Comment