De ani de zile visam la Maramureș, la Mocăniță, la pădurile superbe și la satele scăldate în lumină și culoare. Mi-a fost greu să aleg un loc de popas, pentru că vroiam să văd atât de multe și aveam atât de puțin timp… Când am organizat traseul din Gura Humorului spre nordul țării, nu doream un drum de noapte și am ales să facem un popas de 20 de ore în Beclean pe Someș și să vizităm celebra herghelie de aici. Apoi, am mers cu toată viteza și tot dorul din noi spre Vișeu.

Dacă ajungi prin Beclean, să știi că herghelia este mult mai departe decât arată Google Maps și că poți lua un taxi lejer până acolo, sunt câțiva kilometri. Noi am prins o ploaie mocănească și destul de frig, însă nu era nimeni la herghelie și am putut admira iepele cu puii lor, care pășteau nestingherite în poiană, dar și armăsarii pur sânge din grajduri. O experiență frumoasă, chiar și așa, pe ploaie.
Trenul spre Vișeu trece prin zone minunate, pe care le-am admirat cu bucurie în suflete. Fiecare sat, fiecare casă, fiecare pădure sunt dovada vie că România noastră este una dintre cele mai frumoase țări din lume.

În Vișeu de Jos am găsit un maxi-taxi în gară, care mergea spre Vișeu de Sus – informații imposibil de aflat de pe internet sau din oricare altă parte. Și astfel am ajuns într-un orășel înconjurat de păduri, cu biserici semețe, cu oameni faini și cafea bună. Era dimineață, era frig și respiram un aer pur, proaspăt, înmiresmat.

Iar când am ajuns la pensiunea La Cassa, atmosfera s-a însuflețit dintr-odată. Restaurantul de la parterul pensiunii este cel mai iubit din oraș, este plin tot timpul cu oameni veseli și servește cea mai grozavă limonadă pe care am gustat-o vreodată. Citisem pe net recenzii în care oamenii își exprimau nețărmurita iubire pentru bucatele și băuturile servite la restaurantul La Cassa, însă trebuia să testăm noi înșine ce are de oferit Maramureșul.
Au urmat două zile petrecute ca într-un vis: răsfăț total, plimbări, picnic în pădure, ploaie, soare, râsete și voie bună. 

Iată ce mi-a plăcut cel mai mult în Maramureș:


1. Oamenii. Peste tot în România am întâlnit oameni buni, generoși, cu povești frumoase, însă Maramureșul este fruncea. 

2. Pensiunea La Cassa – camerele sunt mari, aerisite, cu vedere spre dealuri verzi, cu paturi în care te afunzi și liniște deplină. 
3. Mâncarea de La Cassa este senzațională! Porții uriașe, bucate tradiționale la micul dejun, meniuri personalizate la prânz și cină, limonadă cu fructe proaspete și multă atenție la detalii. 
4. Alexandra, domnișoara care a avut grijă de noi două zile. Nu am cuvinte să-i mulțumesc și zău că ne-a răsfățat mai ceva decât o face mama când merg acasă. Un zâmbet, o bucurie de om. Plus, am fost foarte atentă, iar fetele se purtau exemplar cu toți clienții, nu ne-au tratat pe noi în mod special. Jos pălăria! 

5. Grădina pensiunii, mesele din lemn, luminile și florile te invitau la relaxare și bună-dispoziție. 
6. În tot Vișeul am dat peste oameni cu zâmbet molcom și vorbă bună. 

7. Plimbarea cu Mocănița este exact așa cum ți-o imaginezi: un tren de epocă, bănci tari, sobă în mijlocul vagonului, aglomerație, pasionați de fotografie, păduri nesfârșite, râuri repezi, cascade, lipsa oricărui semnal la telefon, natură dezlănțuită, flori sălbatice, vânt, soare și câteva ore de bucurie totală. 
8. Picnicul din poiană (Mocănița oprește o oră și jumătate pentru masa de prânz) – sandvișuri cu friptură la grătar și murături, afinată, apă rece și mese din lemn împrăștiate prin pădure, un muzeu, o toaletă rustică, muzică populară, mulți străini extrem de încântați de ce văd. 

9. Înghețata și cappuccino de la pensiunea La Cassa. Divine. 
10. Micul dejun împachetat și pus la frigider pentru noi, ținând cont că plecam din pensiune la 6 dimineața. 
Îmi pare foarte rău că nu am ajuns la Săpânța, în Baia Mare sau în satele din jur, însă acum avem un motiv foarte bun să revenim. 

Ce nu vom uita niciodată însă este căldura, bucuria, răsfățul, dragostea cu care ne-au tratat cei de la pensiunea La Cassa. Recunosc: am fost atât de impresionată încât, de multe ori, nici nu știam ce să spun. “Mulțumesc!” este prea puțin. 

Dacă ajungi în Vișeu sau prin Maramureș, mergi câteva zile la La Cassa și vei vedea chiar tu dacă am sau nu dreptate. 

Iar acum te las cu fotografiile lui Vlad din Maramureș:

 

Călătoria noastră prin țară a fost posibilă datorită prietenilor de la Genius Travel, Hotel Unirea, La Conac în Bucovina, La Cassa Vișeu, Grand Hotel Italia Cluj, Turquoise Hotel Venus, Tomis Garden Aparthotel Mamaia. Parteneri: F64, KFetele, Ghiduri Turistice, The Trends.  

 

Pentru mai multe fotografii, povești și aventuri, te invit să ne urmărești pe Instagram sau să cauți hashtag-ul #InvisibleRomania pe Facebook, Instagram, Twitter. Mulțumim!

 

No Comments

  1. superba locatia!
    vreau si eu cu Mocanita…nu am reusit inca, chiar daca am fost in zona!

  2. Este zona mea de suflet. Mereu merg cu drag acolo.

  3. O experienta unica traita in Maramures. Este superba locatia.