Toti oamenii viseaza la un venit pasiv, intr-o forma sau alta. Intrebarea este ‘de ce’?! 
 
Am lucrat cu sute de studenti in ultimii ani si cei mai multi dintre ei scriau la rubrica “ce-ti doresti cel mai mult pe lumea asta” = libertate financiara. 
 
Iar discutia continua in felul urmator: 
 
* Ok, foarte bine. Si ce inseamna libertate financiara pt tine? 
 
* Paiiii… sa fiu liber sa fac tot ce-mi place, sa nu ma mai ingrijorez de bani. 
 
* Ok. Si ce iti place sa faci? 
 
* Sa calatoresc, sa ma trezesc dimineata si sa beau cafeaua cu partenerul meu, sa citesc, sa vad locuri frumoase, sa traiesc la malul marii, sa merg in Seychelles si Maldives, sa ajut oamenii, sa beau un vin cu prietenii. 
 
SAU
 
* Sa fac si eu ce vad la altii ca aduce profit, ca poate asa am si eu succes. Pentru ca eu nu stiu exact ce vreau sa fac, dar daca oamenii astia pot, pot si eu. 
 
 
Iar din acest punct, munca mea cu ei incepe sa prinda contur. De ce? Pentru ca am fost in ambele situatii si niciuna nu mi-a adus libertatea mult dorita. 
 
* am locuit la malul marii si pe insule exotice. 
 
* am calatorit prin lume 10 ani. 
 
* am vazut locuri superbe si am baut vin cu prietenii. 
 
* am incercat TOT ce fac altii si le aduce profit. 
 
* am ajutat oamenii. am daruit. 
 
* am lucrat si in corporatii, si ca freelancer, si m-am facut si antreprenor. 
 
* mi-am luat si ani sabatici, in care n-am facut nimic. 
 
 

Concluziile mele sunt urmatoarele: 

 
1. Banii NU aduc libertate. Banii nu fac decat sa amplifice starea in care esti deja. Daca tu nu te simti liber, puternic, apreciat -> banii vor sublinia exact asta. 
 
2. Dupa ce locuiesti la malul marii si pe insule exotice, si vezi lumea, si bei cafelele alea si vinurile cu prietenii, vei ajunge de unde ai plecat. Sa te intrebi ce faci tu cu viata ta. 
 
3. Daca tu crezi ca venitul pasiv te va elibera de griji – atunci probabil ca esti super ok cu urmatoarele: ai un sistem bine pus la punct, automatizat. delegi ca un excelent manager. te ocupi de tot ce-ti place si o faci constient, constant si cu bucurie. stii deja care este menirea ta si ai vise inalte. stii tot ce tine de vanzari, sisteme de plata, firme, juridic, etc sau esti foarte pregatit sa inveti cu bucurie toate astea. Iti asumi criticile si nu le dai nicio atentie. Stii exact unde vrei sa ajungi si care este pasul urmator. Iei decizii la foc automat si ai incredere in tine. Iti asumi sa platesti taxe – cu cat castigi mai mult, cu atat mai mari. Stii deja ca oamenii NU au nevoie de ajutorul tau si ca nu dau doi bani pe ce stii tu, ci ca te urmeaza doar daca te vad ca esti autentic, asumat, liber, fericit. Stii exact cum sa-ti gestionezi banii, in ce conturi, ce dobanzi sunt, ce investitii sa faci. 
 
4. Ca sa ai un venit pasiv – esti complet de acord sa nu te mai uiti in curtea altora, ci sa faci numai ce-ti place tie, sa iti asumi posibilul esec sau succes peste medie. Esti de acord ca, dupa ce valul de adrenalina cu calatorii si fantezii va trece, vei ramane doar tu cu emotiile tale curente. Si ca viata nu este despre momente mari si impresionante, nu este despre entuziasm si urcat pe pereti de fericire, ci despre momente mici – de multumire, implinire, satisfactie. 
 
5. Un venit pasiv se intampla daca tu creezi valoare, daca oferi ceva, daca te pui acolo, pe scena, si esti dispus sa primesti tot ce vine odata cu asta. Inclusiv partile mai putin placute. Iar ca tu sa creezi valoare, esti foarte constient de faptul ca TU AI O VALOARE MARE. Ca meriti. Ca esti suficient de bun, orice ai alege sa faci. 
 
6. O persoana cu venit pasiv are curaj sa se arunce in lume, fara parasuta. 
 
7. Un om bogat stie ca bogatia nu vine din cifrele contului, ci din momentele de placere pe care le are in viata. Iar placerea nu vine din stat la malul marii, ci din impartasit cu oamenii cantecul din inima ta. 
 
8. Stiu ca toti ne dorim chestii senzationale si magice. Insa implinirea pe termen lung vine din momentele in care esti vulnerabil, autentic – si oferi asta lumii – imaginea ta nediluata. 
 
9. Este foarte usor sa-ti creezi un stream de venit pasiv, mai ales in lumea online. Creezi un produs (care iti place, la care te pricepi) si ii dai drumul pe net. Insa prima intrebare la care ar trebui sa respunzi este: And then, what? Cum iti umpli zilele, ce faci, ce creezi mai departe? 
 
10. Mi-am numit scoala de Digital NomadsTravel the world, doing what you love! 
 
Sunt doua componente aici: 
 
* Travel the world -> asa te descoperi pe tine, inveti, te deschizi la tot ce este nou si interesant, te pui in situatii dintre cele mai provocatoare, cresti, devii confortabil cu necunoscutul. Calatoritul asta nu a adus efectiv bani nimanui. 
 
* Doing what you love -> fie ca scrii, predai, compui muzica, dansezi, vindeci, faci coding sau fotografie – intotdeauna exista in tine o chemare, un cantec – pe care il poti impartasi cu lumea si care iti poate aduce si bani. 
 
 
Nimic din ce fac altii n-o sa-ti aduca succes pe termen lung. Poate sa functioneze la inceput. Insa succesul inseamna sa fii fericit, sa fii multumit cu tine, sa te simti implinit. Si toate astea vin din curajul de a da voie copilului din tine sa se manifeste. 
 
Nu exista lucru pe lumea asta pe care sa nu-l poti face cu succes daca asta iti doresti din tot sufletul. Incepe cu inceputul: asculta-te! Vezi ce spune omuletul ala din tine, curios si jucaus si pus pe pozne. 
 
 
Toate visele alea care iti susura in ureche ca – daca ai bani – vei putea sta pe malul marii linistit, si vei putea sa faci diferenta in viata oamenilor daruindu-le bani/ timp, si ca vei fi complet fericit facand doar asta – vin din dorinta ta de a inceta cu tampeniile pe care ti le spui si pe care le faci, vin din dorinta de renuntare la lupta pe care o duci acum, vin din conceptia veche ca oamenii bogati zac/ fac ce vor toata ziua, vin din oboseala de a duce o viata care nu este a ta. 
 
Practic, tot ce iti doresti este sa te odihnesti dupa ani de zile in care ai facut ce au spus altii si sa te asculti poate pentru prima data, sa te pui pe tine pe primul loc, sa iti oferi atentie si incredere si iubire. 
 
 
Daca tot ce vrei acum este sa calatoresti – atunci ia-ti un bilet doar dus, mergi in lume si bucura-te. Ia-ti mini-jobs remote, te descurci tu. Si dupa ce vezi despre ce este vorba, vei ajunge tot in punctul asta – sa te intrebi: Now what? 
 
Daca vrei sa fii fericit si implinit – atunci amana putin calatoriile si uita-te in interior. Doar acolo vei gasi raspunsul. Si doar din starea aia de bucurie si satisfactie vor veni si banii. 
 
 
Sunt o profa rea si nu-mi invat studentii cum sa castige bani peste noapte (desi stiu cum:) si, recunosc, lucrul asta nu e prea profitabil. Insa ideile pe care le aduc in discutie cu ei, transformarea lor profunda, bucuria reintalnirii cu ei insisi – este nepretuita. 
 
Pentru ca asta sunt eu – an uplifter. Sau cum imi place mie sa spun – a gladiator of light. Aprind lumina si o tin aprinsa pana ei au curajul sa se priveasca in oglinda. 
 
 
 
Si daca, totusi, consideri ca asta vrei cel mai mult – bani – tot ce ai de facut acum este sa incorporezi in viata ta de zi cu zi – ce crezi ca vei face cand vei fi independent financiar. 
 
* sa nu te mai ingrijorezi de unde si cum vin banii. 
 
* sa bei cafeaua aia in liniste cu partenerul. 
 
* sa iesi la vin cu prietenii. 
 
* sa iti iei calatorii in locurile pe care le visezi. 
 
* sa daruiesti oamenilor timp, bani, atentie. 
 
* sa iti urmezi pasiunile, oricat de copilaresti ar fi ele. 
 
* sa muncesti in fiecare zi la acel lucru care te face sa uiti de timp si spatiu.
 
* sa admiri si sa fii in preajma oamenilor bogati. 
 
* sa iti platesti taxele cu bucurie. 
 
* sa fii fericit acum. 
 
 
Huge love & hugs,
Ioana
 
 

 

6 pași simpli pentru a-ți împlini orice dorință

Descarcă acum acest mini-curs gratis și învață cum să-ți împlinești visurile urmând o strategie super simplă și clară.

Comments are closed.