Cand m-am mutat in Bali (fix pe 17 iulie 2017), mi-am asumat constient un alt fel de rol. Am trecut de la “munca fara oprire” la “relaxare si placere”. De la “creator” la “consumator”. Anii de alergat prin lume, de lucru, de idei si incercari si-au spus cuvantul, aveam nevoie de o pauza ca de aer.

Ce nu m-am asteptat a fost ca… m-am plictisit dupa primele trei luni :)) Era normal, veneam cu o istorie si o mentalitate de “struggle” si imi cam placea sa fiu “drama queen”. Plus, asta sunt eu – un om care daruieste, care creeaza, care “se ocupa de toate”, care rezolva chestii.

Insa am rezistat tentatiei de a face ceva ca sa fie. Trei ani am continuat pe minim posibil, cu ceva momente de avant patriotic.

In tot acest timp – am facut urmatoarele:

  • am cumparat produse online de la mici business-uri si antreprenori pe care ii admir, din Romania si din afara. Ador oamenii vulnerabili, care isi pun darurile in lume si care isi creeaza o afacere proprie.

In ultimele luni, tinand cont de Situatie, am cumparat si mai mult de la toti cei care au avut curajul sa lanseze, sa creada in ei, sa creeze arta, produse, orice.

  • am lucrat personal cu peste 400 de studenti care si-au facut site-uri, au scris, au inventat produse, au inceput sa vanda, au calatorit, au facut colaborari, au spus DA viselor lor.
  • am stat sute de ore pe net. Nu doar ca sa dau cu degetul pe ecranul telefonului, ci ca sa observ si sa invat. Am studiat site-uri, business-uri, tipare, credinte, am vorbit cu oameni, am pus intrebari, si mi-am dat cu parerea acolo unde mi se cerea sfatul. Si unde nu mi se cerea, dar ma manca pe mine sa spun ce cred :))

Este foarte bine sa fii in ambele tabere – creator si consumator. Cand creezi esti vulnerabil, te deschizi lumii, este o energie fabuloasa, o viteza ametitoare in tot ce faci. Cand consumi ai timp sa observi si sa inveti, sa analizezi, ai timp pentru tine, ai timp sa ajuti si sa te schimbi profund.

Recunosc – mi-a fost teribil de greu in ipostaza de consumtor, pentru ca nu reflecta cine sunt eu cu adevarat. M-am lovit de apatie, de plictiseala, de durere fizica. Asa am invatat cine sunt, ce vreau si ce pot sa fac.

Dupa trei ani si sute de “cazuri” – iata care sunt concluziile mele si ce am invatat:

  1. Cine esti TU si ce vrei TU conteaza cel mai mult.

Sunt milioane de oameni in lumea asta online, cu business-uri si site-uri. Cei mai multi repeta retete clasice. Adica – mai pe sleau – copie ce cred ei ca altii fac bine. Au un oarecare succes, insa acesta dispare la prima bataie de vant. De ce? Pentru ca este extrem de obositor sa nu fii tu insuti. Sa nu faci ce-ti place tie, ce te entuziasmeaza pe tine, cum iti place tie, cum vrei tu.

Este, poate, mai greu la inceput sa fii curajos, insa curajul asta de a fi TU te va tine in viata. Lumea nu mai vrea “exemple”, lumea are nevoie de leaderi care sa-si asume ce stiu si ce nu stiu.

  1. NU poti avea un business online daca nu-l gandesti ca pe un business.

Business-urile NU traiesc fara bani.

Degeaba vrei independenta si bani, faci un site, ii dai drumul pe campia internetului si astepti sa vina cineva la tine sa te laude si, eventual, sa te plateasca.

Gaseste-ti un model care ti se potriveste (fie pe baza de colaborari, fie pe vanzari, fie pe afiliere, fie pe subscriptions, etc) si gandeste-te la ce faci tu ca la un business real. CERE BANI PE MUNCA TA.

Infinit de multe site-uri produc content si… atat. Poate spui ca e de bine, ca noi ne infruptam for free din munca lor. Well, si mie imi convine. Insa oamenii din spatele acestui content au tot dreptul sa ceara bani pe munca lor. You serve, you deserve!

Mai mult. Doua “preturi” merg fff bine pe lumea asta: high-end si very low-cost. Insa nu ai pozitia necesara sa vinzi low-cost. Pt asta ai nevoie de volum, de audienta, de trafic, de tot.

Medium prices don’t sell. Iti spun din proprie experienta. Don’t be like Ioana, be smarter!

  1. Uita-te la ce nu-ti place pe net si nu-ti fa asta nici tie.
  • * Iti place sa fii pe un site, sa vrei sa citesti ceva interesant si sa maresti cu dejtu’ pentru ca omu’ nu are varianta de mobil? Hell, no. Verifica-ti tema, verifica si pe mobil, mai ales pe mobil. Daca nu e ok, schimb-o.
  • * Iti plac toate popup-urile alea si reclamele enervante? Ai cumparat vreodata dand click pe o reclama la un produs (tagetat spre tine, normal) doar pt ca iti sarea in ochi pe site-ul altcuiva? I guess not. NU mai fa chestia asta, it’s such an old shit. Toate ideile de marketing tind sa devina “old shits”, mai citeste, pune-te la curent. Sau doar renunta sa pui pe site-ul tau tot ce nu-ti place la altii.
  • * Cand intri pe un site si are 10 chestii in meniul principal, ce naiba alegi? Iesi sau dai scroll, corect? Nu-ti mai pune in meniu toata lista de bucate, ca nu esti bodega din colt. Foloseste cuvinte simple (degeaba stii tu ce inseamna un anumit cuvant – daca eu intru si ma uit ca o curca la ce scrii tu acolo), maxim 3-4 tabs in meniul principal, sa stie lumea clar ce gaseste acolo. Oamenii nu au rabdare si nu aleg nimic daca au prea multe variante.
  • * Cand intri pe un site pt prima data si il vezi asaaa frumos si colorat si apoi dai peste un feed de instagram sau de facebook, ce faci? Normal. Dai click acolo. si iesi din site. si apoi iti scrie o prietena. Gata! Relatia ta cu cititorul se termina in momentul in care este atras de gaura neagra a retelelor sociale. NU-ti mai pune retelele astea pe site, nu te ajuta cu absolut nimic. Dimpotriva.
  • * Foloseste un https, ia-ti un cerificat SSL, mai citeste si tu pe net chestii:)
  • * Si daca tot vorbeam de culoare. Iti place sa-ti lacrimeze ochii la un scris alb pe negru sau la 7 culori aruncate pe acolo, plus 4 font-uri diferite? Asa credeam si eu. Nu-ti mai fa asta.
  • * Daca tu vrei sa cumperi ceva de pe un site, iar procesul este greoi, nu gasesti butoane, nu stii cum, nu stii ce vrea de la tine, ce faci? Pune-ti naibii un buton de vanzare clar, scrie acolo ce vrei tu sa faca user-ul, spune-i sa dea click, sa cumpere, fa-i sa-i fie usor. Apeleaza la Paypal sau altceva ff cunoscut. Automatizeaza procesul. Creaza-ti o pagina de multumire!
  • * Pe cate site-uri esti inscris la newslettere, hmmm? Tu de ce nu ai un newsletter? Este cea mai valoroasa chestie pe care o poti crea. Tine legatura cu oamenii tai. Si daca tot le strangi adresele, trimite-le mesaje, intreaba-i ce fac, vorbeste cu ei. Nu-ti mai baga capul in fantana internetului, ca nu esti vreun hacker.

Apropo, eu trimit un newsletter SUPERB :)) Iata ce spun oamenii despre asta.

  • * Verifica-ti link-urile, nu este nimic mai frustrant decat sa vrei sa cumperi/ sa citesti ceva si sa dai peste un broken link. It breaks your heart 🙂
  • * Pastreaza-ti homepage-ul clar si simplu. Scrie-ti mesajul tau catre lume super simplu. Nu mai oferi toata munca ta la un pret de nimic. Be proud of yourself and your work.
  1. Colaborarile fara suflet sunt idei proaste. Punct.

Spune NU colaborarilor care te sufoca si care, pur si simplu, nu sunt in termenii tai. Daca nu folosesti un produs, de ce l-ai promova celor dragi (adica cititorilor tai, familiei tale)? Daca oamenii cu care lucrezi sunt demanding si aroganti sau nu te platesc la timp, zi-le adio! Daca vrei sa lucrezi cu cineva anume, indrazneste, da-le un email, explica-le clar si pe scurt ce poti face pt ei si ce vrei.

Mai clar de atat nu se poate: tot ce faci numai pt bani este fals si nu-ti va aduce ce te astepti tu.

  1. O idee, oricat de buna, nu valoreaza nimic daca nu o pui in aplicare acum.

Citeste asta din nou.

Daca ceva este cu adevarat important pt tine, vei face cu usurinta acel lucru. Daca nu, vei gasi scuze. Degeaba te lamentezi ca nu ai, ca nu stii, ca nu acum, ca maine. Mai bine renunta din start, este mai cinstit fata de tine. Stresul iti scade imunitatea. Not now means never!

  1. Contentul este rege.
  • scrie cu propriile tale cuvinte, ca si cum ai povesti cuiva drag. Limbajul de lemn este ca… bata in balta.
  • nu te mai adresa natiunii, ca inca nu ai supusi.
  • in loc sa explici ceva, mai bine spune povestea din spatele lucrului respectiv. Oamenii nu vor sa li se explice lucruri, lasa-i in pace.
  • nu te mai uita la ce fac, spun, cred, comenteaza, creeaza altii.

Daca vrei sa traiesti viata altcuiva sau sa ii copii modul de lucru (in speranta ca vei avea aceleasi rezultate) – atunci esti pe cea mai sigura cale spre esec, durere, dezamagire. Pentru ca: 1. habar n-ai cum este de fapt viata altora. 2. nu poti obtine aceleasi rezultate ca altcineva, chiar daca le copii munca pas cu pas.

Oamenii aia sunt unici. TU ESTI UNIC. Do you!

7. Marketingul are doi pasi simpli. Da, doi!

  • creeaza content = spune o poveste.
  • fa o oferta.

That’s all. Se invata cu exercitiu si rabdare.

  1. Social media este o iluzie.

Ok, ok. Poate ti-e bine acolo unde esti (pe Facebook, pe Instagram, pe Youtube). Poate te relaxeaza. Poate faci chiar bani din ele. Poate de acolo iti vin clientii. Poate tii legatura cu oamenii pe care ii admiri. Excelent!

Insa timpul petrecut pe retelele astea (care nu-ti apartin – nici ele, nici contentul pe care tu il urci pe ele) – inseamna tot timpul pe care nu-l acorzi lucrurilor pe care le ai deja – un business, o familie, un corp, o viata.

Toti o facem din diverse motive. pt ca asa fac altii, pt ca ne relaxeaza, pt ca aflam noutati, pt ca ne simtim singuri, pt ca altii au succes asa, pt ca vrem sa fim conectati, pt ca ne plictisim, pt ca e cool, pt ca facem bani repede si usor, pt ca atragem clienti, pt ca vrem sa fim vazuti, pt ca avem o voce, pt ca nu stim sa traim altfel, pt ca respiram superficial, pt ca am intrat in jocul asta si este addictive, pt ca nu credem ca e ceva rau in asta, pt ca “sa fii conectat, vizibil inseamna sa ai un business, sa ramai in atentia oamenilor”.

Anyway. Nu este nicio judecata aici. Fiecare face ce-i mai bine pentru propria persoana. Insa orice atasament (de orice fel, in orice grad) inseamna ca lucrul de care esti atasat suplineste ceva, iti aduce niste beneficii false. Si mai inseamna ca esti predispus la stres, pierdere, dezamagire, resentiment, burnout, oboseala, boala.

Sa fii prezent in viata si in business, sa traiesti cu bucurie, sa te relaxezi NU inseamna sa faci 10 stories pe zi. Din alea 10 stories, mai bine scrii ce ai invatat intr-un jurnal. si apoi faci o poveste. si o pui pe site. sau, mai bine, o spui cuiva drag.

Human being nu inseamna human doing si nici human sharing.

Sa fii vulnerabil, sincer, autentic nu inseamna sa postezi de 10 ori pe zi. Lasa loc de mister, de dorinta, de apreciere reala. Oamenii care sunt dependenti de postarile tale si-ti comenteaza “ce draguuut” or sa te schimbe ca pe ciorapi cand nu postezi 2 zile, pt ca sunt dependenti de net, nu de tine. NU sunt oamenii tai. Oamenii tai ii intalnesti acolo unde ai curajul sa iti lasi masca jos, acolo unde nu mai cauti acceptare, acolo unde nu mai ai nevoie de atentie. Acolo unde respiri. Acolo unde taci si asculti.

Adica in cel mai neasteptat loc – in viata reala.

Si nu, nu e asta vreun verdict, ca eu nu stiu nimic. Poti sa faci absolut tot ce vrei si tot ce se simte bine pt tine. posteaza mancare, pisici, copii, hainute, idei, orice. Go wild, build an empire, if it works for you.

Insa nu uita ca social media nu este a Zone of Genius pt oricine si slava Domnului pt asta. Daca simti ca esti mai bun in alta parte decat in social media, go and do that! Nu fa social media pentru ca asa trebuie.

  1. Te simti coplesit? Opreste-te!
  • daca ai un business, dar nu faci bani din el -> NU ai un business. Schimba ceva.

Ai pus preturi prea mici. Dai prea mult, primesti prea putin. Te bazezi pe o singura forma de venit. Nu automatizezi ce se poate automatiza. Muncesti prea mult. Copii ideile altora. Nu ceri banii pe facturi sau nici nu trimiti facturile alea. Ajuti pe gratis. Nu faci ce-ti place. Nu iti daruiesti mai intai tie atentie si apoi celor din jur.

  • daca esti obosit si satul de toate, inseamna ca actionezi (sau te complaci) intr-o zona care nu te avantajeaza. Ori faci ceva ce urasti/ nu-ti place. Ori faci ceva ce ar putea si altii, dar stai pt bani. Ori faci ceva ffff bine, insa simti ca ai vrea mai mult.

Overwhelmed = successful & subjugated, in acelasi timp. Sau, mai pe romaneste, esti plictisit de moarte. Fa ceva diferit azi.

  1. Chiar daca simti ca esti facut pentru succes – asta nu inseamna ca vei avea succes.

Stiu o multime de oameni care muncesc din greu, care inoveaza, care creeaza idei si programe si arta, care sunt buni si magici, care daruiesc, pe care ii adori din prima clipa, pe care ii admiri si ii invidiezi si ii consideri senzationali. Si care nu au succes. nici financiar, nici personal.

Pentru fiecare in parte, definitia succesului este atat de volatila si de intima, incat nu putem judeca dupa aparente.

Tu cum definesti succesul? Il faci sa fie usor de atins sau ceva asaaa, intangibil? Simti ca nu ai niciodata suficient? Simti ca mereu trebuie sa lupti pt ceva?

Well. Totul pleaca de la o definitie. de la propria ta definitie. Pentru ca nu scrie in biblie ce inseamna sa ai succes. Si chiar daca ar scrie, ce? :))

Poti avea succes aici si acum daca dezbraci cuvantul asta de toate identitatile, credintele si capriciile altora. Daca te uiti in tine cu sinceritate si definesti acest succes dupa pofta inimii tale.

Si nu uita –

Appreciation for who you are and for what you have makes everything enough.

Cred ca dupa trei ani era si normal sa scriu atat :)))

Am sa ma rezum la ce fac eu mai bine si am sa-ti propun urmatoarea situatie:

Daca ai un site si nu stii ce sa faci cu el, daca scrii si tot scrii dar nu ai rezultate, daca vrei mai mult de la viata, daca iti doresti bani si independenta, daca nu stii unde este buba, daca ai un business online si nu produce, scrie-mi la [email protected] si discutam. Poate ii dam de capat 🙂

Multumeeeesc!!

Huge love & hugs,
Ioana

ȘCOALA DE DIGITAL NOMADS

VISURILE NU SUNT FĂCUTE SĂ FIE AMÂNATE

Comments are closed.