Stii zilele alea cand nu ai chef de nimic? Cand totul pare asa… indepartat si in ceata, cand esti prea obosit sa incerci, esti lipsit de energie, nu ai chef nici de tine macar, nimic nu-ti trezeste interesul si atunci declari ca nu ai inspiratie si ca nu poti face tu ceva sa iesi din asta. Si te refugiezi in tot felul de visuri, romantizezi situatii din trecut sau iti imaginezi scenarii fabuloase pentru un viitor in care nici macar nu crezi cu adevarat.

Eh. Cam asa se manifesta starea de apatie. Este o lipsa de entuziasm si de energie, este plictiseala si asteptare a “ceva mai bun”.

Hello, sunt Ioana si sufar de apatie cronica.

De cand ma stiu, ma plictisesc foarte repede de orice. Este un lucru bun, pentru ca ma ajuta sa cresc foarte repede si sa inventez chestii. Insa peste plictiseala asta intervine o alta “situatie” parsiva: incapatanarea. Incerc sa controlez lucrurile si sa “fie totul cum vreau eu”. Iar de aici se nasc tot felul de scenarii – dezamagiri, suferinte mai mari sau mai mici, lipsa de energie, lipsa de motivatie, stagnare, chiar dureri fizice.

Plictiseala combinata cu incapatanare si cu o doza buna de visare duc la oprirea fluxului natural al vietii. Luate separat sunt cool 🙂 Plictiseala naste creativitate. Incapatanarea te tine pe drumul tau. Sa visezi inalt este de foarte bine. Insa combinate – dau nastere la apatie. De ce? Pentru ca refuzi sa vezi ce ai acum, refuzi sa accepti si sa traiesti in prezent.

Si doar in acest moment (acum, aici) poti crea lumea pe care o visezi. Cum te simti in momentul de fata – este indiciul cel mai clar despre cum te vei simti in urmatorul moment, si in urmatorul moment. Si, deci, asa va arata si “rezultatul” pe care il astepti. Meh.

Si pentru ca “sufar” de cand ma stiu de aceasta situatie – si tot de cand ma stiu am invatat sa ies din starea asta cat de repede si de bine pot – iata mai jos trei metode simple de a-ti da “reboot”.

  1. Fizic

Cand habar n-ai ce sa faci, cand esti complet pierdut in ganduri, scenarii, dureri, lipsa de chef si de imaginatie – cea mai rapida metoda este miscarea fizica.

Asta nu inseamna ca trebuie sa alergi vreun maraton sau sa te epuizezi la sala – ca-ti vor aduce alte probleme.

Inseamna sa iesi afara, sa mergi pe jos, sa te plimbi macar jumatate de ora, sa fii atent la pasii tai, la corpul tau, sa dansezi prin casa, sa faci curatenie, sa inoti, sa gradinaresti, sa gasesti orice forma de activitate fizica placuta si care te scoate din minte si din ganduri si te repune in momentul prezent. Natura, apa, soarele, ploaia, cerul instelat – toate astea ajuta enorm.

Intotdeauna, inaite de marile transformari din viata mea, de marile realizari, de momentele importante – am facut sport. A fost o alegere instinctiva. Si dupa cateva zile – da, nu am avut nevoie de mult timp – lucruri senzationale s-au intamplat.

Ideea este sa mentii ritualul, nu sa-l faci “ca trebuie” sau cand “asta e ultima solutie”.

  1. Psihic

Stii deja ca tot ce primesti in viata ta vine in raport cu ceea ce dai, cu ce pui in lume, cu ce daruiesti.

Si atunci de ce sa nu daruiesti acum ce iti doresti tu sa primesti? Incearca, este muuult mai simplu decat pare.

Daca vrei libertate, abundenta, bucurie – daruieste-le: asculta pe cineva drag, spune o vorba buna unui necunoscut, fa un compliment, daruieste ceva neasteptat (incognito), fii mai intelegator fata de oameni, priveste-i cu incredere si drag. Kindness does miracles!!

Fii sprijin si ajutor si bucurie pentru cei din jur. Si fii mai bland cu tine, in primul rand. Nimic nu dureaza la infinit, practic noi alegem cat “rezistam” intr-o anumita situatie. Cand mintea ti-e ocupata cu surprize pentru cei dragi, cu vorbe bune, cu iubire pentru cei din jur, cu aprecieri si complimente, cu ascultatul, cu cititul, cu recunostinta – nu mai are timp sa-si planga de mila.

Este celebra povestea lui Mike Dooley (omul care a creeat TUT – mesajele de la Univers pe care le primesti pe email). Dupa ce a trecut printr-o perioada neagra si foarte intensa din viata lui – la 40 de ani, se simtea sfarsit. Pur si simplu, nu stia cum sa vada lumina. Si a hotarat sa se incurajeze singur. Sa-si trimita mesaje. A mai adaugat si niste prieteni in lista. A spus ca, daca el nu se simte bine, macar poate darui altor oameni incurajare si optimism. A inceput cu o lista de 10 oameni. Iar restul este istorie.

Nu te lasa coplesit de multitudinea de lucruri pe care le-ai putea face, pentru ca asa n-ai sa mai faci nimic. Incepe cu un pas super simplu, acum:

Cand iti place ceva la cineva, spune-i. Cand iti place ceva la tine, spune-ti asta. Cauta activ chestii si oameni care iti plac. Iar daca dai peste cineva care nu-ti prea place – gaseste 3 lucruri pozitive despre acea persoana.

  1. Emotional

Cand simti ca te ia apatia si esti asa, intr-o oarecare melancolie, visare, dorinta de mai bine – focuseaza-te pe o emotie.

De exemplu – daca simti ca nu stii ce sa faci, daca simti povara acelui “habar n-am” – spune asa:

“Iubesc claritatea. Ador sentimentul de claritate, ador sa stiu, imi place sa vad lucrurile clar, imi place libertatea care vine prin claritate, imi place directia asta, imi place sa simt eliberare, ador emotia aia de bucurie in stomac, de placere, de entuziasm. Iubesc sa ma simt liber si inspirat. Inspiratia vine tot timpul. este peste tot. Iubesc sa vad asta in cei din jur si in mine.”

Priveste lucrurile din afara prin ochii unui artist. Gaseste (exact in locul in care te afli acum) ceva neasteptat de frumos. O lumina, o culoare, flori, frunze, un petec de cer, un sunet, o aroma, un gust.

Liz Gilbert (creatoarea Eat, Pray, Love) scria asa – cand te simti coplesit de tine insuti si de “starea lumii” – gaseste 5 lucruri faine de vazut, 4 sunete pe care le auzi acum, 3 emotii pe care le simti, 2 mirosuri pe care le poti identifica, si un gust pe care il experimentezi acum.

Si, daca nici asa, nu reusesti sa te intorci la momentul prezent – fa ceva diferit. Azi este luni, corect? Ai o anumita rutina? Gaseste ceva, orice, sa iesi din ea, macar pentru cateva momente. Ia-o pe un drum diferit, imbraca-te ciudat, amana ce aveai de facut si mergi la o cafea in parc.

Si problemele, si visurile tale le vei gasi la intoarcere tot aici. Pana una alta, da-ti o pauza.

Si nu uita – lumea nu are nevoie de empatie si mila (sa intelegi si sa impartasesti emotiile oamenilor, sa-i compatimesti). Lumea are nevoie de iubire si de bunatate. Sa iubesti oamenii indiferent daca le impartasesti sau nu emotiile, sa fii bland cu tine si cu toti din jur. Sa asculti. Sa fii tu insuti, in acest moment, oricat de bun sau mai putin bun pare a fi.

6 pași simpli pentru a-ți împlini orice dorință

Descarcă acum acest mini-curs gratis și învață cum să-ți împlinești visurile urmând o strategie super simplă și clară.

Comments are closed.