Azi noapte m-am trezit cu toate telefoanele din casa sunand. Am simtit cum mintea mea cauta fisierul cu informatii.

“S-a intamplat ceva rau. A murit cineva. Ai mai trecut prin asta, de vreo cateva ori, acum multi ani in urma. N-ai uitat. Cand suna telefonul noaptea e nasol.”

Stiam si ca avem pe cineva in familie foarte bolnav, chiar ieri discutasem despre asta.

Mintea a facut imediat conexiunea. Nope, nu s-a gandit nicio clipa ca e si ceva de bine, ca POATE fi ceva de bine. N-avea niciun exemplu, niciun fisier cu “a sunat telefonul la 12 noaptea si a fost o veste excelenta”. “Cine suna cu vesti bune in creierii noptii?” – right?!

Evident, NU erau vesti bune pentru ca Universul nu te va contrazice niciodata. (nu a murit nimeni, it’s ok).

Dar era ceva care s-a simtit ca un atac direct asupra mea. Frica. Panica. Reactie invatata – mi-a venit sa ma imbrac si sa fug mancand pamantul.

Vlad a fost mai relaxat – mi-a spus “nu poti fugi nicaieri, frica va merge cu tine”.

Si abia atunci am stat putin si mi-am ascultat corpul. Cand am facut liniste – am stiut ca in corpul meu nu exista nicio umbra de frica. Totul era mental, din fisiere vechi, din ganduri experimentate, invatate, citite. Corpul meu era relaxat complet, chiar am adormit la un moment dat.

Frica este de doua feluri –

  • cea reala, fara participarea constienta a mintii. Se simte in stomac, ti se scoala parul pe ceafa, insa esti complet lucid, NU emiti scenarii, stii exact ce ai de facut si o faci rapid si bine. Dureaza practic vreo 9 secunde. Cand simti frica asta, esti perfect echipat sa spui DA sau NU si alegi ce-i mai bine pentru tine. Si este indicat sa o asculti si sa actionezi instant.
  • cea ireala, pe care eu o numesc “scenarita”. Se simte in cap, esti ametit si dezorientat, se simte in spate, in maini si picioare si umeri – ca o greutate. Si intotdeauna are la baza niste ganduri repetate. O credinta ca ceva ce nu vrei se poate intampla. Duce la scenarii apocaliptice, la anxietate si atacuri de panica. Simti tot corpul tensionat, nu poti lua nicio decizie, si dureaza atat timp cat te uiti la ea, cat emiti acele ganduri.

Daca te opresti macar 5 minute din avalansa de ganduri si te concentrezi pe ceva neutru sau care se simte putin mai bine, tensiunea inceteaza.

Frica asta este de fapt un indicator ca ai o credinta intr-o realitate pe care nu o preferi. Si absolut orice credinta se poate schimba. De obicei este legata de cu totul altceva decat “obiectul fricii”. Se rezolva ascultandu-te cu adevarat si inlocuind vechea credinta cu una noua, care iti este de folos acum si care se simte bine.

Anxietatea este, de fapt, entuziasm filtrat printr-o credinta in ceva nedorit. “Anxiety” is “Excitement” with a negative judgement.

Nu trebuie sa elimini pericolul, ca acesta nu exista. Tot ce ai de facut este sa elimini judecata. Sa incetezi sa consideri acel ceva nedorit ca fiind rau per se. Daca tu nu-l doresti si nu-ti place, NU inseamna ca nu este valid, ca nu este posibil. Insa tu ai puterea sa te focusezi pe ce iti place si sa nu mai judeci alte realitati ca fiind “bune” sau “rele”.

Indoiala pe care o simti in acele momente NU este o lipsa de incredere in sine. Este o incredere deplina intr-o realitate pe care nu o vrei. Ce poti sa faci? Sa iti concentrezi atentia pe realitatea preferata, si nu pe cea care te deranjeaza.

Hmmm, mai greu de facut decat de spus? Nope.

In mintea ta, poti sa dai un sens pozitiv unui eveniment, indiferent cum arata acel eveniment. Acest lucru va aduce cu sine o experienta pozitiva, dorita.

Poti spune exact asa:

“OK, stiu ca toate astea arata ingrozitor. Insa nu-mi pasa. In momentul asta decid ca acest lucru/ eveniment este, de fapt, perfect!! (chiar daca nu-mi pot imagina nimic grozav, nici macar bun, nici macar OK la acest lucru/ eveniment). NU SPER ca o sa fie foarte bine. Nu ma rog sa fie bine. DECID ca totul este foarte bine, ca totul este perfect si stiu ca in curand imi voi da seama despre ce este vorba si cat de bine este totul de fapt.”

Toate emotiile pe care le simti sunt valide. Insa ele nu sunt bune sau rele. Sunt aici sa le simtim. Daca in loc de frica alegi furie, resentiment, iritare – este de foarte bine. Apoi mai faci un pas spre incredere si apreciere pentru tot ce este.

Traim vremuri in care toate aceste frici apar ca sa fie iubite si intelese si apreciate. Practic, re-invatam sa facem diferenta dintre frica reala si cea produsa de tipare vechi de gandire.

Re-invatam libertatea si ne luam puterea inapoi.

So. Cum ar fi daca astazi ai lua decizia ca totul este PERFETTO?! Ca totul este pentru tine. Ca asta este cea mai scurta cale spre tot ce iti doresti.

Say after me:

I DON’T REALLY CARE! ALL IS WELL BECAUSE I SAID SO.

6 pași simpli pentru a-ți împlini orice dorință

Descarcă acum acest mini-curs gratis și învață cum să-ți împlinești visurile urmând o strategie super simplă și clară.

Comments are closed.