Peste tot, pe internet, in viata, in business ni se spune sa gandim inalt, sa visam cat mai sus, sa ne depasim limitele, sa indraznim, sa cerem mai mult.

Nimeni nu ne explica, totusi, de ce gandim inalt si nimic nu se intampla 🙂

Nimeni nu vine cu explicatii si solutii, ca sa stim cum sta treaba.

Well, am fost inspirata de Newsletter-ul lui Matei Psatta “Screw big ideas, think small” si iti voi spune parerea mea.

Think big, dream hard, work harder.

Cu un astfel de mesaj – in sute si mii de forme si ambalaje – am fost hraniti de cand ne stim. Viseaza inalt, imagineaza-ti un viitor stralucit, munceste mult si – poate – ai sa reusesti. Evident, acel “poate” este lasat de multe ori deoparte. Pentru ca nimeni nu s-a nascut guru si nu-ti poate garanta ca vei reusi, insa da bine sa-l lasi la latitudinea ascultatorului.

Ce facem noi.

  • incepem sa gandim “inalt”. Cum ar fi sa am 5 milioane de euro? Cum ar fi sa am independenta financiara? Cum ar fi sa am 3 milioane de followers? Cum ar fi sa calatoresc in jurul lumii? Cum ar fi sa dau lovitura cu business-ul meu si sa vand tot, imediat, la sute de oameni?
  • visam din greu. Stam cu privirea in gol, ne detasam de realitate, si ne vedem cu ochii mintii pe o plaja din Costa Rica, band un cocktail, cu Ferrari-ul parcat langa bar, cu un mansion de 8 camere putin mai incolo, pe alee.
  • muncim din greu. Facem tot ce fac oamenii de succes. Urmam parerile altora. Punem citate pe social media. Mergem la un job pe care il uram, dar ne spunem in gand ca “ah, doar o perioada mai stau, pana mi se implineste visul”. Facem muuulte cursuri. Mergem la a doua facultate. Facem vision boards cu Ferrari, vile si plaje de vis. Ne dam peste cap sa ne platim facturile. Injuram traficul, vremea, guvernul. Suntem nerabdatori. “Universuleeee, am cerut si eu ceva, where is my gift?”

Bineinteles, exagerez de dragul compunerii. Scenariile pot varia – poate visezi la o cabana in munti unde sa citesti toata viata, poate visezi sa ajuti oamenii si sa schimbi lumea, poate visezi sa te faci coach, poate tatonezi crypto sau amazon sau mai stiu eu ce.

Toate astea nu inseamna nici sa gandesti inalt, nici sa visezi ce vrei, nici sa muncesti.

Ce faci, de fapt? Vanezi iluzii. Te pierzi intr-o mare de visuri. Nu stii de ce sa te apuci, deci nu te mai apuci de nimic. Esti frustrat ca nimic nu se intampla. Normal ca nu crezi in ce visezi tu acolo, dar… nah, poate totusi te surprinde Universul… candva :)) Nu ai cum sa actionezi, pentru ca nu stii spre ce sa actionezi. Cum actionezi spre Ferrari-ul ala? Hmmm.

Ce a vrut atunci sa spuna poetul.

Think big, dream hard, work harder – inseamna, de fapt –

  1. ai incredere in tine. know your “why”. expand your awareness. pune-ti intrebari. nu lua nimic drept adevar absolut. gandeste cu mintea ta si cu inima ta.
  2. este ok sa ai o viziune, o aspiratie, un plan, un obiectiv, o intentie, a holy grail, un far calauzitor, un scop care sa te tina in viata cand lucrurile o iau razna si sa poti sa te intorci mereu la ce-ti doresti cu adevarat. Insa ca sa poti ajunge la acest “scop”, trebuie sa treci de pasul 1, sa-ti pui intrebari, sa te cunosti.
  3. sa muncesti din greu inseamna, de fapt, sa fii smart. sa gasesti acele parghii care te ajuta, care iti fac viata mai usoara. sa automatizezi, sa iti urmezi inspiratia si instinctul, sa cresti in ritmul tau, sa iei decizii, sa stii sa primesti.

Bunica unei prietene spunea foarte fain asa: “Mama, daca munca grea era necesara o luau bogatii”.

Exista o solutie! Exista un drum mai usor.

Think small, believe, work smart

1. Think small.

Ai rabdare cu tine, apreciaza nivelul la care esti acum, nu te mai compara cu altii.

Get to know yourself. Pune-ti intrebari. Cunoaste-te. Vezi ce-ti doresti cu adevarat si de ce.

Ferrari, a big mansion, 5 million si toate – sunt chestii superbe, foarte posibile. Dar de ce le vrei? Cum vrei sa te simti, de fapt?

Nu sari etape, spre ce te grabesti de fapt? Bucura-te de calatorie.

Poti sa ai un scop mare, complex, super interesant si grozav – insa imparte-l in pasi mici, actionabili, clari.

Este foarte posibil sa ai un “overnight success”, dar il poti mentine cand mintea ta este setata pe job-critica-salariu-lupta-not enough? De ce sa nu cresti pas cu pas?

O dorinta REALA este cea care NU incearca sa schimbe ceva, sa repare ceva, sa compenseze, sa demonstreze ceva, sa salveze, sa te valideze, sa umple o nevoie, sa aduca rezultate.

O dorinta reala este cea care vine din suflet si care te face perfect fericit. Nu ai nevoie de ea, poti trai fara ea, dar o vrei pt ca-ti place tie. Pentru ca asta esti tu. Este pasiune, placere, joaca, entuziasm.

2. Believe.

Orice vis are doua componente: strong desire & strong belief.

Daca la pasul 1 vei descoperi ce anume te intereseaza, ce-ti doresti cu adevarat pentru TINE, ce te anima, ce te face fericit, ce-ti straneste curiozitatea, entuziasmul, pofta de viata – esti pe drumul cel bun. Insa asta NU inseamna ca se va implini.

You have to believe it.

Daca tu vrei sa castigi la loto, crezi asta cu adevarat, chiar crezi ca este posibil? Daca tu vrei Ferrari intr-un an, chiar crezi asta? Daca vrei a mansion in sudul Spaniei, chiar crezi ca poti avea asta acum?

Cum ar fi sa alegi lucruri si experiente in care crezi acum, la nivelul de acum?

Daca acum castigi 1000 euro, este super credibil ca poti creste la 2000 in urmatoarele luni. Daca acum ai o garsoniera, poti sa crezi ca peste 6 luni te muti intr-un apartament cu 3 camere. Daca acum ai un job care te sustine financiar, poti sa crezi ca esti perfect capabil sa-ti deschizi si un business al tau si sa vezi despre ce este vorba. Daca ai inceput sa scrii pe blog, poti sa crezi ca vei avea 100 followers.

In fiecare zi, luna, an – poti sa cresti si sa-ti stabilesti noi obiective, noi pasi de urmat, noi dorinte. Pe masura ce capeti incredere in tine si claritate (din actiunile astea mici), poti creste “nivelul” de la think small la think a little more & further. si tot asa.

Cand crezi ca ceva este posibil – simti asta. STII. Nu exista indoiala, nu exista amanari, scuze, lupte sau efort. Da, poate fi frica, insa dorinta si credinta o anihileaza din fasa. When you know, you know.

So. Strong desire + strong belief = you are home free.

3. Work smart.

  • inseamna sa-ti cunosti prioritatile.

TU esti cea mai importanta persoana din viata ta. Tu esti pe primul loc. Nu colegii, nu partenerii, nu job-ul, nu business-ul, nu altii. Daca tu esti fericit, cei din jur te vor urma.

  • inseamna sa-ti cunosti atuurile.

Poate stii sa scrii foarte bine, but you suck la conta. Angajeaza. Poate gatesti excelent, insa tu vrei sa te ocupi de business. Ocupa-te de ce-ti place tie.

Gaseste acea “zone of genius” – acele daruri si talente pe care doar tu le ai. Pentru restul exista mastercard.

Nu este vreo rusine sau greseala sa spui ca nu stii. Iar daca esti la inceput, cere ajutor, citeste, invata.

  • inseamna sa-ti cunosti valorile.

Daca tu spui ca pentru tine conteaza libertatea, loialitatea si iubirea – tot ce faci, in fiecare zi, in business, in viata – ar trebui sa reflecte asta.

Sa iti iei cat mai mult timp si spatiu pt tine. Sa iti fii loial tie si dorintelor tale. Sa iubesti si sa-ti dai voie sa fii iubit.

  • inseamna sa-ti urmezi intuitia.

Intuitia asta are idei ciudate uneori. Insa tu stii ca sunt la lucru elemente pe care nu le poti controla, dar care sunt pentru tine, pentru binele tau.

Daca simti sa spui NU, spune nu. Daca simti sa nu te vezi cu cineva, spune NU – fara nicio explicatie, ridica-te, pleaca, iesi din zona. Daca simti sa NU faci un pas in business azi si sa te relaxezi, mergi in parc, distreaza-te. Daca simti ca vrei din tot sufletul sa lucrezi 10 ore la noul proiect, nu lasa pe nimeni sa-ti spuna altceva. Do it with pleasure! Daca nu vrei sa postezi pe retelele sociale, nu fa asta pt ca asa fac altii. Screw it.

  • inseamna sa ai incredere in tine.

Iar increderea asta se construieste. Exact cum am scris aici.

Pasi mici, credinta, munca inspirata si de la capat. Nu supraestima unde poti fi intr-un an si nu subestima unde poti fi in 10.

De foarte multe ori, atat in business cat si in viata mea, cresterea s-a intamplat in timp ce eram ocupata cu pasii mici, zilnici, simpli.

Evident, pentru ca eu cred in the big magic – am si ideea asta – ca poti pastra mereu intr-un colt de minte a huge, almost impossible dream. Insa doar lasa-l sa fie acolo, nu lupta pentru el.

Tot ce ai este ACUM. Momentul asta, in care te ridici de la laptop, decizi ce vrei si de ce, faci un pas mic si credibil spre ce vrei tu, si apoi te relaxezi si iti traiesti viata cu pofta.

That’s all.

6 pași simpli pentru a-ți împlini orice dorință

Descarcă acum acest mini-curs gratis și învață cum să-ți împlinești visurile urmând o strategie super simplă și clară.

Comments are closed.