In fiecare an, lucrez cu zeci de studenti la Scoala de Digital Nomads si cu oameni foarte talentati care urmeaza programul meu de Mentorship. Ceea ce face diferenta in munca mea este faptul ca privesc orice business cu detasare si incredere. Sa explic…

  • am incredere 100% in faptul ca orice pasiune/ chemare a unui om poate fi transformata intr-un business profitabil.
  • in momentul in care oferi lumii tot ceea ce esti tu si faci ceea ce iti place, exista sanse mici sa dai gres -> pentru ca automat oferi calitate, oferi suflet si inspiratie. Aduci valoare si meriti sa primesti valoare!
  • insa un business nu este “copilul tau”. Este foarte important, atunci cand pleci pe acest drum al antreprenoriatului, sa te detesezi. Sa nu iti pui atentia doar pe rezultate sau doar pe succes no matter what. Pentru ca un esec intr-o anumita directie te poate conduce cu usurinta la o reusita intr-o directie mai buna pentru tine. Iar ce ti se potriveste acum, astazi, anul acesta – este foarte posibil sa nu te mai inspire peste ceva timp. Schimbarea este inevitabila. Deci, sa lasi loc imprevizibilului este absolut esential in business (si in viata).

Analizand sute de business-uri online, am observat cateva motive pentru care acestea dau gres sau nu au tractiune:

  1. Speranta este cea mai proasta strategie. Insa este un bun inceput.

Evident, cand suntem la inceput, speram ca totul va fi bine, muncim, cream, vindem, iesim pe scena vietii noastre. Insa, este absolut esential ca aceasta “speranta” de la inceput sa devina incredere, credinta, expectation. Sa STII ca oferi valoare si meriti sa primesti valoare si ca totul este acum, aici, nu undeva in viitor. Indiferent de conditii, te astepti sa fie bine in fiecare zi.

  1. Crezi ca altcineva are putere/ autoritate asupra ta.

Crezi ca altii sunt mai buni, ca fac lucrurile diferit, ca au noroc, ca ei “impun” piata sau preturile, ca esti dator, ca totul e complicat, ca trebuie sa joci dupa cum canta altii, ca trebuie sa faci ce fac si altii ca sa ai succes sau ca, daca cineva are succes peste medie – poate fi copiat, ca acea persoana detine “puterea”/ “adevarul” absolut.

In realitate, numai la tine este decizia. Tu alegi ce business vrei, ce iti place sa faci si ce nu, la ce este bun si la ce nu, ce preturi vrei sa pui/ cat crezi ca meriti, ce oferi si prin ce metode o faci.

Business-ul are o definitie extrem de simpla = oferi valoare – primesti valoare, in termenii TAI. TU esti singurul care stie ca anume inseamna valoare pt tine, ce poti oferi, ce iti face placere si ce valoare vrei sa primesti, cat iti dai voie sa primesti si in ce fel.

  1. Esti coplesit de problemele din lume, din exterior. Sau te uiti mereu in gradina altora.

Asta te face sa ignori ce exista deja in fata ta. Te face sa te “pregatesti” pt o multime de chestii teribile (esti de fapt conditionat sa crezi ca sunt iminente, dar asta este alta discutie), uitand ca sa fii prezent in viata ta, in business-ul tau – ceea ce inseamna sa fii cu adevarat pregatit pt orice.

  1. Iti ignori capacitatea si puterea de a vizualiza/ de a crede in ceea ce vrei cu adevarat.

Te lasi purtat de ganduri negative, investesti in scenarii de genul “uite asta si asta si asta ar putea merge nasol”, in loc sa te focusezi pe ce-ti doresti cu adevarat, oricat de “mare” sau “imposibil” ar parea.

  1. Crezi ca esti un fel de masina, care le poate face pe toate.

Este una din greselile frecvente la inceput. “Las’ ca nu angajez coach, marketer, social media etc – ca n-am cu ce acum, le fac eu pe toate.” Poate nu ai buget la inceput de drum si este ok, dar poti gasi alte solutii. Fii mai creativ si, mai ales, ai grija de tine, de starea ta, de fericirea ta, de corpul tau. Un mare succes in business n-o sa te faca sanatos.

Iar, cel mai adesea, frica de a investi in tine, inca de la inceput, se traduce prin frica de a primi ce-ti doresti. Universul nu-ti poate livra ce tu nu vrei sa primesti.

  1. Permiti lucrurilor pe care le vrei sa fie mai importante decat cine esti tu.

Un rezultat superb in business (bani, vanzari, lansare) conteaza mai mult decat sa dormi sau sa te ingrijesti, decat sa spui ce-ti doresti TU sa spui, decat ce iti face tie placere cu adevarat, decat… sa fii, pur si simplu.

Success is supposed to be the effect of your existence. Not the goal.

  1. Te focusezi prea mult pe metoda de business.

Ce anume pui tu pe masa, ce aduci diferit, cum faci asta, de ce. Adica te pui pe tine pe primul loc.

Focusul tau ar trebui sa fie pe client!! Cum se transforma clientul, cum se simte dupa ce interactioneaza cu business-ul tau, ce rezultate are. Ce probleme ii rezolvi sau il faci sa inteleaga.

  1. Te ascunzi dupa diplome si scoli.

Clientilor NU le pasa de cate MBA-uri ai urmat, ce facultati ai facut, ce cursuri grozave ai absolvit si ce diplome agati pe pereti. Clientilor le pasa de credibilitatea ta!! Si asta NU este oferita de scoli si cursuri, ca nu-ti baga in cap nimic.

Sa-ti expui scolile si diplomele inseamna doar nesiguranta. Sa dai exemple clare din rezultatele fabuloase obtinute de clientii tai REALI si cum i-ai ajutat si ce au reusit -> asta te va scoate in evidenta.

Chiar daca esti la inceput – roaga fiecare client in parte sa-ti ofere feedback.

  1. Nu te-ai decis sa fii bogat.

Mereu aud de la clienti/ studenti ca “muncesc din greu la business-ul lor”, ca “mai este timp”, ca “nu chiar acum”. Exista cultura asta a suferintei, a muncii grele, intense, si a faptului ca succesul in business este… undeva, acolo, poate intr-o zi.

Realitatea este ca afacerea ta are succes in momentul in care te hotarasti sa cobori de pe placa asta veche cu “intr-o zi” sau “din greu” si sa te gandesti serios la un sistem care produce rezultate aici si acum, vizibile, clare.

Ofer asta = primesc asta. Merit sa fiu bogat acum! Business-ul meu conteaza!

  1. Nu poti scapa/ fugi dintr-o situatie in care te-ai conditionat singur.

Fa pace cu ce ai acum, cu ce poti sau nu poti, ai castigat sau ai pierdut.

Detaseaza-te de tot ce a fost. Let it go!

Ia o foaie si scrie pe ea:

  • pe cine servesti, cine este clientul tau. ce valoare ii oferi si ce rezultate are.
  • decide cat de bun vrei sa fii in business-ul tau. cat de mult timp oferi, ce este important pt tine, ce iti doresti de la viata.
  • decide cat de mult vrei sa castigi. cu cifre concrete!!! anual, lunar, zilnic. vei sti exact ce preturi sa pui.
  • decide ce anume vinzi si care este calea spre aceasta vanzare. (si cand nu ai produse tot vinzi ceva, so get clear!).

Singura “iesire” dintr-o conditie este sa faci ceva diferit acum. Sa decizi ca meriti mai mult si sa-ti impui o alta conditie, care sa te ajute.

Toti acesti pasi ii vei gasi in Scoala de Digital Nomads – ultima editie incepe pe 4 octombrie 2022. Daca vrei claritate, fa un pas in directia asta. Actiunea, investitia in tine conteaza enorm pentru ca inseamna ca vrei cu adevarat.

Ti se potriveste

Scoala de Digital Nomads?

Comments are closed.