Te-ai intrebat vreodata de ce “viata e nedreapta”? De ce – desi faci tot ce poti tu – nu ai ce vrei? De ce muncesti, si speri, si iti doresti, si te rogi, dar nimic nu se intampla sau ce vine la tine este limitat?

Well. Astazi este pentru tine.

Motivul principal pentru care avem “probleme” in viata este pentru ca noi vedem anumite intamplari ca “probleme”, pt ca incercam din greu sa le rezolvam, pt ca ne uitam numai dupa probleme, pt ca dam atentie la chestii care ar trebui tratate “neutru”, insa noi le dam o definitie negativa.

Orice ti se intampla in viata asta =>

  1. este pentru tine.
  2. NU vine cu vreo definitie atasata, este o chestie neutra.

Cand se intampla chestii “bune”, fabuloase, consideram ca “avem noroc” si ca e magic. Nu ne asumam puterea si credinta ca noi am creat chestiile alea, si ca vin din energia noastra, nu pica din cer :))

Cand ni se intampla chestii “nasoale”, ne intrebam “de ce mi se intampla mie astaaaa?” si nu suntem dispusi sa le schimbam definitia, semnificatia.

Te-ai intrebat vreodata daca nu cumva avem prea multe definitii pt ce este “rau” si ce este “bun”?

Prea le luam de-a gata pe toate. Cred ca este cazul sa ne punem intrebari si sa nu mai luam “per se” tot ce am fost invatati. Nici macar ce am experimentat pana acum. Totul se schimba, poate e cazul sa schimbam si in interiorul nostru ceva.

Sa-ti dau niste exemple!

  • ceri de luni de zile o relatie frumoasa, sa fii iubit, apreciat, sa fii sustinut, sa cresteti impreuna, sa va fie bine. sa te simti implinit. si apoi, intr-o zi, booom – partenerul se desparte de tine/ te insala/ pleaca. Iar tu alegi sa crezi ca e ceva de rau in asta, ca “despartirile sunt nasoale”, ca “ce te faci singur”, “ca nu mai gasesti pe nimeni” etc etc. Dar daca NU este nimic nasol in asta, ci este exact raspunsul la rugamintea ta. Si daca stai putin, simti durerea care vine natural, apoi te gandesti ca “poate e de fff bine ce s-a intampla” si stii ca meriti ce-i mai bun – well, dorinta ta initiala se va implini (aproape) instant.
  • ceri de luni/ ani de zile independenta, bani, abundenta, bogatie, libertate. Si intr-o zi iti pierzi jobul, plus toate colaborarile, plus orice sursa de venit. Ce definitie pui pe “situatia” asta? Ca e de rau, ce te faci, lacrimi si drama, ca nu meriti asa ceva – sau – ca e totul pt tine si ca ceva senzational este pe cale sa intre in viata ta, si ca ti s-a raspuns la dorinta si ca ‘da dom’le merit tot ce-mi doresc’?

Foarte multe informatii si exercitii, cursuri, carti, coach – par sa nu functioneze pt ca te invata sa visezi inalt, sa ceri cat mai mult de la viata, sa fii pozitiv si recunoscator, sa ai incredere in tine si sa te iubesti.

Ceea ce este super ok, de altfel. Insa lipseste o intrebare fff importanta.

Ce crezi, gandesti si simti tu ca meriti sa ai, sa fii, sa faci?

Pentru ca din punctul asta incepe discutia.

Uneori “problema” asta de worthiness/ what you deserve – incepe de cand erai ff mic si parintii iti spuneau, repetat, NU. Nu ai voie, nu poti, nu asa, nu pe dincolo, nu acum, da doar daca… faci, inveti, esti cuminte etc.

Ti-ai legat automat valoarea, meritul de adevarul lor, de frica lor, de puterea/ neputinta lor.

Apoi la scoala credeai ca meriti note bune doar daca esti bun/ mai bun ca altii.

In business crezi ca meriti sa ai profit doar daca muncesti din greu si faci “toti pasii necesari”. sau daca te bazezi pe altii. sau daca ai noroc.

In relatii crezi ca meriti sa fii iubit doar daca faci compromisuri si “lasi de la tine, sa fie bine”.

Well. Universul are un singur lucru de spus aici.

“Degeaba te rogi, ceri, esti bun, pozitiv, recunoscator, iubitor, muncesti mult, iti doresti, visezi inalt, faci vision boards si bla bla bla – daca tu nu crezi ca meriti mai mult pentru tine. daca tu nu simti ca meriti si ca este posibil tot ce vrei din tot sufletul. daca tu te limitezi, eu nu pot face mai mult!”

Pana nu pui pe tapet intrebarea asta, lucrurile se tot repeta in viata ta, pana vezi exact despre ce este vorba.

Ce crezi, gandesti si simti tu ca meriti sa ai, sa fii, sa faci?

What do you really believe you deserve?

Deserve = merit, well earned, justify, be worthy of, be entitled to, have a right to, be good enough for, fair.

Ce crezi ca meriti?

What is well-deserved for you?

Ce se justifica sa ai?

What are you worthy of?

What are you entitled to?

La ce crezi ca ai dreptul?

Pentru ce/ la ce esti suficient de bun?

Ce crezi ca este corect sa primesti?

De ce crezi ca meriti, de ce esti suficient de bun sa primesti?

De ce crezi ca NU meriti sa ai ce-ti doresti?

Ce conditii crezi tu ca trebuie sa indeplinesti ca sa meriti mai mult?

Daca raspunzi la intrebarile asta sincer, s-ar putea sa descoperi o multime de limiting beliefs care te tin in loc si nici nu stiai de ele.

Do you want to fulfill your dreams?

Ca exemplu personal.

Zilele astea am fost intr-o stare “proasta” si am stat asa, confortabil oarecum, pana am fost curioasa sa vad despre ce este vorba. Pana am avut curajul sa imi simt emotiile. Am descoperit durere, vina si rusine – pt tot ce se intampla in lume, pt ca nu fac/ dau suficient, pt ca nu muncesc suficient, pt ca nu pot sa ma iert.

Insa iertarea asta (cu care am fost toti ‘abuzati’ prin texte si podcasts) nu inseamna altceva decat sa nu-ti mai dai permisiunea sa te simti rau pt ceva ce nu ai, nu poti, nu esti, faci sau nu faci. Inseamna sa te uiti la tine cu compasiune si blandete. Inseamna sa nu te mai judeci.

Iubirea de sine inseamna sa intelegi ca esti enough si ca, in primul rand, meriti sa te iubesti asa cum esti, ca asta este singura ta responsabilitate – sa fii cine esti asa cum esti. cu bune si mai putin bune. Si sa te ierti si sa te iubesti si sa te respecti pt asta.

Increderea in propria persoana vine in momentul in care iti dai permisiunea sa meriti. Cand crezi din tot sufletul ca meriti ceva mai bun pt tine!!

Din pacate, nu am fost crescuti asa si nici la scoli n-am invatat.

Am invatat ca iertarea se “castiga greu”. Ca daca iti place de tine, esti arogant. Daca ceri prea mult, o sa pierzi. Daca nu esti cum spun altii, o sa fie nasol. Ca daca ceri mai mult decat altii, tre’ sa-ti fie rusine sau ceva.

Cred a venit acel moment in care sa ne punem intrebari.

Daca nu stii ce sa raspunzi la intrebarile de mai sus, inseamna ca iti blochezi o durere veche, ceva ce te face vulnerabil, ceva ce ai ingropat de mult in tine. Si este cazul sa smulgi pansamentul, pt ca altfel te invarti la nesfarsit in cerc.

Daca raspunsurile tale sunt de genul:

“Nu cred ca merit nimic pt ca nu fac nimic”

“Nu cred ca merit bani pt ca nu sunt suficient de… scolit, experimentat, sociabil, vizibil, etc”.

“Nu se justifica sa am prea mult, ca nici altii n-au.”

“Merit sa am atat cat valorez. Iar valoarea mea nu e cine stie ce, nu stiu sa fac mai nimic”

“Cred ca am dreptul la libertate, dar ma simt trapped”.

“Nu stiu la ce sunt bun.”

“Este corect sa primesti iubire intr-o relatie, daca faci si compromisuri, sa fie bine”.

“Cred ca merit pentru ca muncesc din greu. dar nu vad niciun rezultat”.

“Tre’ sa muncesc mai mult, sa dau mai mult, sa invat mai mult, sa fiu mai bun, sa gandesc pozitiv, sa fac ceva cu viata mea, sa ma iubesc mai mult, sa am incredere in mine si abia apoi, poate, merit ceva”.

=> atunci este cazul sa schimbi ceva.

Evident, variantele sunt infinite. Toti avem o doza de neincredere cand este vorba despre “merit” = pt ca asa ni s-a spus. “Tre’ sa faci ceva bine, sa demonstrezi ceva, sa fii cumva, sa platesti un pret – ca sa meriti”.

But you see… the thing is:

YOU DESERVE WHAT YOU WANT JUST BECAUSE YOU ARE.

Your worthiness was never questionable.

Meriti absolut tot ce te face pe tine fericit. pt ca asta este scopul.

Din fericire, exista solutii. Iertarea, increderea, permisiunea, meritul, iubirea de sine, suveranitatea/ independenta – se invata.

Iar in secunda in care, tu crezi din tot sufletul ca meriti mai mult de la viata, Universul se va pune in miscare sa-ti aduca TOT. even more than you think.

Asta inseamna sa lasi viata sa fie buna cu tine. Sa stii ca meriti, sa te ierti pt tot ce nu ai/ nu poti/ nu esti. Sa ai incredere si sa te astepti sa primesti. Sa ii arati vietii ce inseamna sa fie buna cu tine, iubindu-te asa cum meriti.

Comments are closed.