Cand aterizezi in Singapore, intelegi imediat ca pozele de pe Instagram si chiar imaginatia ta sunt… depasite. Practic, nici nu este necesar sa iesi din aeroport ca sa iti dai seama de energia acestui oras. Changi este pe buna dreptate cel mai impresionant travel hub din lume, de la gradinile cu orhidee, la cascade si lounge-uri elegante. Apoi, aerul orasului aflat in inima Asiei de SE se simte pe piele, nu se respira. Este umed, intens, parfumat, insinuant, ti se lipeste de suflet, creand o oaza de mister, de poveste.

Marina Bay Sands, Gardens by the Bay si luminile orasului la apus sunt parte din istoria acestui oras-stat fabulos. Nu creeaza doar o aura stralucitoare (si falsa, cum au numit-o unii), ci mai ales vorbesc despre creativitate, viziune, oameni talentati si infinite posibilitati – economice, culturale, financiare. 

Cand am pasit prima data pe strazile din Singapore, un singur refren aveam in minte – “ah, vreau sa traiesc aici”. Mergeam pe South Bridge Road, iar Parkroyal Pickering Hotel mi se parea desprins dintr-un film SF. Sunt convinsa ca as fi putut sta ore in sir sa admir Merlion, Muzeul de Art & Science, norii alunecand pe zgarie-nori si barcile traditionale din lemn cu turisti fericiti pozand The Fullerton Hotel. Am facut si un tur de rooftop bars intr-un an si am stat pana la miezul noptii privind luminile cladirilor agatate de stele, iar in alt an am locuit o perioada pe Sentosa, intr-o gradina coloniala cu pauni si restaurante cu mancare thailandeza pe care nu o poti uita vreodata.

Nu le-am vazut pe “toate”, nu le-am bifat pe toate, si nici n-as vrea, pentru ca mereu ma intorc in Singapore dupa povestile inimii mele. Povesti intime despre oameni, locuri, arta, cultura, eleganta discreta sau, dimpotriva, all in excess. Pentru ca acest oras este mai mult decat o destinatie, este o stare de spirit.

Iata ce inseamna pentru mine Singapore:

* Buddha Tooth Relic Temple and Museum – unul dintre cele mai frumoase temple pe care le-am vazut, o combinatie de Mandala Buddhista cu arhitectura din perioada Dinastiei Tang – epoca de aur a culturii si artei chineze. Fiecare detaliu, fiecare zeu din The Hundred Dragons Hall, parfumul betisoarelor si ceremoniile iti inspira nu doar pace si liniste, ci si posibilitati si miracole.

* Templul se afla in cartierului chinezesc si aici vei gasi Tiong Bahru Chicken Rice – street food cu suflet. Infiintat in 1988 de doi frati, lantul de mici tarabe si localuri care servesc cel mai bun pui cu usturoi si ghimbir, a primit o stea Michelin si, atat localnicii cat si turistii fac un adevarat pelerinaj la orele pranzului, pentru a se delecta cu un meniu pe cat de simplu, pe atat de satisfacator.

* Daca mergi spre nord, dincolo de Rochor street, vei gasi magia numita Little India si unul dintre cele mai interesante hoteluri in care am stat vreodata. The Vagabond Club, a Tribute Portfolio Hotel by Marriott. Este adapostit intr-o cladire Art Deco, design-ul este semnat de Jacques Garcia si apartine unei familii cu origini indiene care a creat camere boutique cu detalii si fotografii din calatoriile ei in jurul lumii.

Sub motto-ul “all things in excess”, la Vagabond Club vei vedea singura receptie din lume sub forma unui hipopotam din aur, elefanti care “sustin” liftul, un whiskey bar seducator si sute de tablouri ascunzand povesti uluitoare.

Hotelul are singurul program din Singapore intitulat Art at Vagabond, prin care diversi artisti locuiesc si creeaza sub ochii turistilor si calatorilor.

Pe unul dintre peretii club lounge-ului vei gasi fotografia unei femei superbe, Protima Bedi, realizata de cei de la The Rolling Stones, cu ani in urma. Model, dansatoare Odissi, groupie, actrita si activista pentru drepturile femeilor, Protima a trait ca un iures si a murit facand trecking intr-o jungla din Malaysia. Este matusa proprietarei hotelului, minunata Harpreet Bedi, o femeie-poveste, pe care o vei zari in hotel, discutand afaceri sau facand tururi de arta pentru cei interesati.

* Mergand spre estul orasului, de-a lungul coastei, vei ajunge in cel mai fascinant cartier din Singapore: Katong. Este o Fata Morgana a orasului, atat pentru melanjul traditiilor malaysiene, britanice si chineze, cat si pentru lumina ciudata pe care o poti zari la rasarit si apus pe tarm.

Aici vei gasi un alt regim de inaltime. Sunt case mici, colorate, lipite ca niste bomboane intr-o cutie magica, cu miros divin de laksa si alte delicatesuri din bucataria Peranakan, frangipani la fiecare colt de strada, cladiri coloniale cu ferestre si porti unice in lume, magazine cu rochii din matase sau casmir hand-made, mici frizerii si alte shop-uri de familie, unde toata lumea cunoaste pe toata lumea.

Tot aici este si Hotel Indigo (IHG), construit intr-o fosta statie de politie, si care imbina cultura Peranakan cu un design original, jucaus, care aminteste de New York si muzeele de arta contemporana. Poti urca la Rooftop 88 Bar & Eatery pentru apus si cocktailuri Laiba.

* Iar daca te afli prin centrul orasului, opreste-te la un ceai la Frieda Beer Garden & German Restaurant.

The Capitol Kempinski este nou deschis, elegant, discret si subliniaza perfect directia spre care se indreapta Singapore – un farmec boem, cu sens si asumare, dincolo de stralucire.

Comments are closed.