De multe ori, când îmi întreb prietenii de ce nu călătoresc mai mult, răspunsul pe care îl primesc este: “biletele de avion sunt atât de scumpe…”. Uneori le dau dreptate. O parte importantă a bugetului nostru de travel merge pe transport, mai ales dacă alegem o destinaţie îndepărtată. Restul banilor se duc pe cazare, mâncare şi distracţii, însă despre acestea vom vorbi în articolele viitoare. Astăzi mi-am propus să vă dezvălui câteva “secrete” despre cum să găseşti cele mai ieftine bilete de avion. Iată detalii…

Cum să găseşti bilete de avion ieftine

De cele mai multe ori, dacă ştii unde şi cum să cauţi, vei găsi bilete de avion catre destinaţia preferată acceptabile ca şi preţ. Tot ce ai de făcut este să urmezi sfaturile de mai jos. În plus,  aştept şi părerile voastre, despre cum vă găsiţi cele mai bune variante de zbor…

Companii low-cost vs. companii de linie

Cele mai multe zboruri din viaţa mea au fost cu low-cost-uri. WizzAir, BlueAir, RyanAir, Vueling, AirAsia şi muuulte alte companii oferă bilete ieftine pentru multe destinaţii superbe din lumea întreagă. Am auzit o mulţime de păreri nu tocmai bune despre companiile low-cost: că spaţiul este mic, că nu se serveşte mâncare, că se plătesc taxe suplimentare. Da, este adevărat. Însă, trebuie să fim conştienţi de faptul că primim exact serviciile pentru care plătim. Dacă vrei să zbori ieftin nu te poţi aştepta să ai parte de o călătorie ultra luxoasă, nu? Iar dacă zbori spre destinaţii apropiate – în Italia, Spania, Franţa sau Austria – nu consider că ai nevoie (pentru 2-3 ore de zbor) de un confort sporit, de mâncare sau băutură. Şi nici bagajul pentru un city break nu trebuie sa te “încurce”. Eu, de exemplu, călătoresc doar cu poşeta (sau un rucsac mic) – pentru un weekend la Milano, Napoli sau Paris. 
Companiile de linie au preţuri mai mari, acest lucru este ştiut de toată lumea. Ele oferă mâncare la bord, un confort sporit şi nu plăteşti taxe suplimentare pentru bagaje. Sunt variante avantajoase dacă vei călători spre destinaţii îndepărtate – însă va trebui să alegi cu atenţie şi să urmăreşti cele mai bune oferte. 
Atât companiile low-cost, cât şi cele de linie, au perioade de promoţii extraordinare. Trebuie să acţionezi pe loc, atunci când afli despre aceste promoţii, să fii pregătit (cel puţin financiar), inventiv şi open-mind. 

Fii flexibil cu datele călătoriei!

Preţurile la biletele de avion variază în funcţie de zilele săptămânii, de lunile anului, de sărbători şi de sezon. Astfel, cu siguranţă cele mai scumpe bilete sunt de Crăciun, în august sau de Valentine’s Day, dar şi în weekend-uri sau în cazul sărbătorilor/ evenimentelor speciale din ţara în care vei călători. 
Cele mai ieftine bilete de avion le găseşti în mijlocul săptămânii (marţi/miercuri/joi), în lunile extra-sezoniere (ianuarie, februarie, martie, octombrie, noiembrie – cel puţin în Europa!), imediat după sărbătorile importante, dimineaţa devreme sau seara foarte târziu. Fii flexibil cu datele călătoriei tale şi vei găsi oferte nemaipomenite!
Eu îmi cumpăr biletele de avion de marţi până vineri, dimineaţa foarte devreme, în extra-sezon. Şi am parte de adevărate surprize! Anul trecut am zburat la Napoli, în martie, cu doar 300 de lei dus-întors, pentru două persoane!

Fii flexibil cu destinaţiile de vacanţă!

Daca nu ai în minte o destinaţie preferată şi vrei să călătoreşti mult şi ieftin, atunci ar trebui să alegi cea mai bună variantă pentru tine. Întotdeauna am afirmat că drumul este mai important decât destinaţia şi că  cele mai frumoase clipe din călătoria ta se datorează oamenilor şi experienţelor inedite. Mergi pe această pistă…
Celebrul site Kayak are un instrument extrem de bun, numit Explore Tool, unde trebuie să introduci aeroportul de pe care pleci (şi luna călătoriei) şi, în funcţie de acestea, ţi se vor genera cele mai ieftine bilete de avion pentru un şir de destinaţii.  Este extraordinar! Încearcă şi tu, alege următoarea destinaţie şi pleacă!

Aeroporturile secundare

În toată lumea există aeroporturi secundare, pe care aterizează în general cursele low cost. Dacă nu găseşti şi nu găseşti bilete de avion ieftine către destinaţia ta preferată, caută pe Google aceste aeroporturi low-cost. Intră pe site-ul lor şi vezi ce companii aeriene aterizează şi pleacă de acolo. În funcţie de rezultate, poţi alege un zbor la un preţ bun, de la acele companii. Biletele le poţi cumpăra direct de pe site-ul companiilor aeriene!
Aşa am procedat şi eu când aveam nevoie de bilete ieftine pentru Paris, din Tenerife. Am găsit nişte preţuri fantastice la RyanAir, care am aflat că zbura din sudul insulei pe Paris Beauvais. Perfect! Le-am cumpărat doar cu o săptămână înainte de călătorie şi tot am plătit puţin…

Dacă nu vrei să te complici, există şi o altă variantă. Agenţiile mari de turism au deja negociate preţuri bune la zboruri pentru anumite destinaţii. Caută pe site-urile lor sau trimite un e-mail şi cere-le o ofertă. Plăteşti un comision, însă vei sta liniştit! 

Incearcă rute alternative

Zborurile directe/de linie sunt întotdeauna mai scumpe decât cele cu escale sau  low-cost (hmm, ce truism, nu?:)) Dacă vrei să ajungi în Sevilla, este ok să iei un zbor până în Malaga sau Madrid şi apoi o linie low-cost internă sau trenul. Dacă vrei să ajungi la Amsterdam, este mai ieftin să iei o cursă low-cost până în Dortmund şi apoi trenul. Dacă vrei să ajungi ieftin în Sicilia, ia low-cost-ul de Napoli şi apoi trenul/autobuzul. La fel am procedat şi pentru Tenerife – am căutat toate variantele posibile! Ţine cont şi de faptul că RyanAir zboară din Constanţa spre Pisa sau Milano şi că poţi găsi bilete mai ieftine spre aceste destinaţii – doar că va trebui să iei trenul până în Constanţa:) Variantele sunt fără număr!

Bineînţeles, aceste variante sunt pentru călătorii împătimiţi, pentru că de multe ori, o companie de linie, cu promoţii excelente, te salvează când mergi în vacanţă cu familia (cu bagaje sau copii mici). Iar acum, cu preţurile excelente practicate de TAP Portugal sau KLM (doar ca exemplu!), nu ai de ce să îţi mai faci grji.

Totul este o joacă plăcută, cel puţin pentru mine! Stau mereu cu harta în faţă şi îmi imaginez care ar putea fi cel mai ieftin şi mai scurt traseu. Ţine cont şi de aeroporturile secundare şi de liniile low-cost care ajung la destinaţie, aşa cum spuneam la punctul anterior. 
În altă ordine de idei, ar trebui să ştii foarte bine cât vrei TU să plăteşti pe un anumit zbor. Preţurile scad şi cresc în mod constant, iar dacă aştepţi prea mult s-ar putea să ai surprize… neplăcute. Cumpără atunci când preţul este apropiat de cât vrei tu să plăteşti. Şi să nu ai niciodată remuşcări… Sunt inutile!

Încearcă mai multe variante!

Există o mulţime de site-uri care îţi vor căuta bilete ieftine de avion. La unele plăteşti comisioane mari, la altele se afişează doar cursele de linie, iar altele îţi dau preţuri în funcţie de perioade stricte. Cel mai indicat este să cauţi peste tot şi să afli care este varianta potrivită pentru tine. Şi nu uita – de cele mai multe ori, preţurile sunt excelente direct pe site-ul companiilor aeriene!

Cele mai bune site-uri unde poţi căuta bilete ieftine de avion: kayak.com, airfarewatchdog.com, .bookingbuddy.com, orbitz.com, insidetrip.com, mobissimo.com, skyscanner.ro, vola.ro, paravion.ro, tripsta.ro, fly.ro.  

Alte detalii

Pentru a găsi cele mai ieftine bilete de avion ai putea să îţi faci un card de călătorii (cred că singurul existent la noi este cel de la BCR pentru WizzAir, care îţi ofera avantaje semnificative) şi, neapărat, înscrie-te la newsletter-ele companiilor aeriene. Astfel vei afla întotdeauna când sunt promoţii şi când scad preţurile semnificativ. Fă-ţi o adresă de e-mail special pentru aceste scrisori. 

Concluzii

se spune că cel mai bun preţ la biletele de avion este cu 6-8 săptămâni înainte de data călătoriei. Însă dacă găseşti bilete foarte ieftine cu mult timp înainte, cumpără-le! 
– companiile aeriene fac reduceri mari şi cu 21, 14, 7 şi 3 zile înainte de zbor! Eu îmi cumpăr aproape întotdeauna biletele de avion cu 21 de zile înainte, într-o marţi:)
– nu uita: cele mai ieftine bilete se găsesc marţi şi miercuri, dimineaţa devreme sau noaptea târziu.
– călătorii împătimiţi susţin că vei găsi bilete ieftine de marţi până vineri, la orele 10 a.m., 12:30 p.m. sau 8 p.m! Poţi încerca şi tu!
– unele companii fac diverse experimente vinerea, la prânz. Ele scad preţurile dramatic, pentru a vedea cum se comportă concurenţa. Nu strică să te afli prin zonă…
nu există reguli stricte în ceea ce priveşte găsirea celor mai ieftine bilete de avion. Trebuie să fii inventiv şi să cauţi prin mai multe surse.
Sper că v-am fost de ajutor şi aştept şi părerile voastre despre cele mai ieftine bilete de avion găsite vreodată! Mulţumesc!
Hai să găsim împreună cea mai bună soluție de zbor pentru tine! Serviciu personalizat, pe butonul de mai jos:

No Comments

Leave a Comment