Dragii mei, iată că a venit un moment pe care l-am așteptat de ceva timp! Astăzi îmi lansez prima mea carte online, Fă dragoste în bucătărie!, pe care v-o dedic. Sunt mândră, fericită și foarte recunoscătoare pentru că mă citiți și mă încurajați mereu. Datorită vouă am puterea și energia de a merge mai departe și de a crea lucruri frumoase. Sunt convinsă că această carte vă va inspira și veți găsi în ea pasiune, dorința de a găti preparate ușoare și rapide, sănătoase, gustoase și unice. Povestea cărții mele, dar și modalitatea de a intra în posesia ei, mai jos…

Fă dragoste în bucătărie!

Primul lucru care o să te surpindă este titlul. Nu l-am ales nici ca să vândă, nici ca să facă senzație. L-am ales pentru că dragostea mea pentru bucătărie este desăvârșită, misterioasă și inegalabilă. Pentru că atunci când gătesc cânt, zâmbesc, iubesc, sunt calmă, fericită, împlinită, satisfacută și mândră de mine! Pentru că, în bucătărie, fac mereu mâncare cu dragoste.
Ideea acestei cărți a pornit doar cu trei-patru săptămâni înainte, când mama mea m-a rugat să-i dau câteva sfaturi și rețete de post. I-am tot promis că îi scriu rețetele testate de mine, însă până la urmă, iată că totul a devenit cât se poate de real și de frumos: o carte specială, pentru toți cei care își doresc să mănânce sănătos, să stea cât mai puțin în bucătărie, să găsească inspirație pentru următoarea cină sau pentru prânzul de la serviciu, să slăbească câteva kilograme sau să  gătească  acasă meniuri delicioase, surprinzătoare, testate și apreciate de o familie întreagă.
Chiar dacă îmi citești de mult timp articolele, ceea ce nu știi despre mine este că sunt foarte pasionată de gastronomie, gătesc de la 16 ani (cu succes, ar spune unii :), am scris mulți ani pentru reviste culinare, promovez dietele personalizate și sănătoase, nu îmi plac excesele de niciun fel, iar prin 2011 chiar am vrut să renunț la meseria de jurnalist și să mă fac bucătar-chef. Lucrurile au luat altă întorsătură și am mers pe un drum care mi se potrivește mai bine, zic eu. Însă am rămas pasionată de gastronomie și cred că mi-aș putea oricând schimba cariera. 
 
Am citit zeci de cărți de bucate, sunt fascinată de universul creat de autorii lor, dar îmi place să trec totul printr-un filtru personal, să schimb ingrediente, gusturi și culori, acolo unde mi se pare necesar. Și întotdeauna îmi reușește. Aceasta este mândria mea personală și una dintre cele mai mari satisfacții. Sunt pur și simplu fericită când îmi văd membrii familiei în jurul mesei, bucurându-se ca niște copii de bunătățile gătite de mine, când râdem și povestim lângă o farfurie cu mâncare apetisantă, când inventez nume exotice pentru ceea ce am gătit pentru că nu există rețeta respectivă. Sau trebuia inventată!
Sunt o mare fană al lui Jamie Oliver, am studiat cărțile lui din scoarță în scoarță – și m-am ales de acolo cu cea mai grozavă rețetă, preferata familiei mele: Spaghetti Tetrazzini. O iubesc și pe Nigella Lawson, pentru pasiunea sa, pentru frumusețea sa și pentru curajul în bucătărie.
Cred cu tărie în mesele în familie, la care toată lumea participă, cu puțin ajutor, cu povești sau cu un vin bun.
Cred în bucătăria simplă, în preparatele din produse naturale, nu extrem de sofisticate sau grele.
Nu cred în bucătăriile neconvenționale, în cei care promovează anumite preparate ca pe literă de lege, făcând din asta o luptă continuă. Nu cred că suntem făcuți să mâncăm doar raw, doar vegan sau exclusiv produse animale/proteine. Cred într-o îmbinare fericită a tuturor darurilor naturii și ale lumii în care trăim.
Cred în bucătărie cu dragoste. Cred în prepararea mâncării cu pace în suflet și cu iubire. Cred că ne punem amprenta pe tot ceea ce facem, iar o masă simplă, dar gatită din inimă, este mai bună decât o masă fastuoasă, cu zece feluri preparate “după carte”, stând ore în șir în bucătărie.
Cred în valoare, în libertatea de exprimare, în gust, în culoare, în frumusețe, în zâmbete, în pasiune și în echilibru. 
În prima mea carte de bucate, m-am oprit aspura unor rețete raw-vegan extraordinare, care nu mă așteptam să devină favoritele întregii familii. De fapt, nu mă așteptam nici măcar să le gust, dar să le mai fac și în fiecare seară… Dă-le o șansă! Apoi am scris câteva rețete vegetariene, pentru cei care țin post sau doar trec printr-o perioadă de detoxifiere, de dietă lejeră. Am câteva rețete preferate, pe care le gătesc de când mă știuși am vrut să le împărtășesc cu tine. Și am și câteva rețete de dulciuri minunate, care vor uimi și vor încânta pe toți cei din jurul tău! În plus, vei găsi și un bonus în carte: rețete speciale pentru Sărbători (printre care am și rețeta mamei mele de cozonac – preluată de la cel mai mare patiser din Iași și păstrată de-a lungul anilor ca un “secret de stat”).
Rețetele din această carte au la bază ingrediente proaspete și la îndemână, pe care nu va trebui să le cauți prin magazine specializate. Nici nu va trebui să folosești cine știe ce aparatură sofisticată sau “instrumente de tortură” (deshidrator, tăvi speciale din silicon sau cuțite japoneze:). Multe rețete sunt special făcute ca să folosești ce ai deja în casă, iar pentru altele îți poți cumpăra ingredientele din piață sau din supermarket, oriunde ai locui. Întotdeauna m-am bazat pe simplitate, pe bun gust și pe bucuria de a găti și de a fi împreună cu cei dragi cât mai mult timp. 

Cum cumperi cartea “Fă dragoste în bucătărie!”

Dacă vrei să înveți să gătești câteva preparate simple și gustoase, dacă vrei să afli rețete testate și iubite, dacă vrei să descoperi un univers plin de culori și arome minunate, atunci te invit să cumperi cartea mea, Fă dragoste în bucătărie!
 
Aștept e-mail-urile voastre la budeanu.ioana@gmail.com, pentru a vă oferi cele mai grozave rețete și sfaturi:) Cartea o veți primi pe e-mail, imediat cum veți confirma plata. Se poate citi de pe tabletă, laptop sau chiar de pe telefonul mobil, dar se poate și printa!
                                         

Indiferent cine ești și ce faci acum, oprește-te o clipă. Găsește o rețetă simplă în această carte. Mergi în bucătărie. Pune-ți un pahar cu vin alb, parfumat, dă drumul la muzică și la foc. Gătește-i celui ales de tine cu sufletul. Lasă aromele să se înalțe și să danseze. Servește-l cu atenție și dăruire. Pune-ți o dorință. Fă dragoste în bucătărie!

Mulțumesc! 

16 Comments

  1. Pingback:Cozonac cu nuca - reteta mamei mele - Ioana Budeanu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *