O stiu pe Lumi din anii nebuni ai inceputurilor in blogging, cand mergeam pe la conferinte, sa socializam. I-am urmarit cariera cu interes si i-am admirat curajul de a porni pe cont propriu, de a locui in diverse locuri din lume si apoi de a scrie o carte. Am primit cartea cu autograf si pot spune ca nimic nu ma face mai fericita decat sa vad un om ca are succes si isi implineste visurile. Iar Luminita povesteste in carte toti pasii pe care i-a parcurs in freelancing, de la zero la succes. Recunosc, mie mi-au placut enorm povestile personale, pentru ca sunt mereu curioasa sa “citesc” omul, dincolo de activitatea din social media sau de pe blog. Iar Lumi este un om magic. Din suflet, recomand cartea ei. Si, mai ales, sa o descoperi pe ea, sa inveti de la ea, si sa iti urmezi dorintele. Iar cartea merge mai departe, daca imi scrii intr-un comentariu de ce anume ti-o doresti 🙂

Cine este Luminita Balaban? Ce vise, dorinte, neimpliniri, bucurii, iubiri traieste?

O femeie care este in continua cautare, schimbare, care se bucura de fiecare zi, face ceea ce ii place si castiga si bani din asta, o calatoare, o visatoare. Si apoi: om de digital de 10 ani, blogger pe read-my-mind.ro din 2011, freelancer Digital Strategist de peste 3 ani, nomad digital cateva luni pe an, matusa unui nepotel superb, mama unui caine de 2 kilograme si multe alte fatete. Un om care iubeste frumosul, arta, experientele noi si care are in prim plan reinventare, adaptare si cunoastere.

Ai lansat o carte minunata, Freelancing – de la Zero la Succes. Cand a aparut dorinta asta de a scrie o carte? Cat de greu/ usor a fost? Ce le oferi cititorilor?

Cartea „Freelancing, de la zero la SUCCES” a venit din dorinta de a raspunde tuturor intrebarilor primite in ultimii ani despre aceasta etapa din viata mea. A fost darul meu, la 3 ani de cand eu am facut acest pas, un ghid cu teorie, exercitii practice, dar si o serie de povesti personale, pe care le impart cu freelanceri sau viitori freelanceri. Acesta este momentul cand am simtit „succesul” in aceasta etapa, iar dorinta cea mai mare este ca aceasta carte sa ofere curaj si imboldul necesar pentru a porni pe cont propriu. Am scris cartea in cateva luni, apoi a urmat partea organizatorica, mai putin simpatica, dar am reusit sa o lansez in Libraria Online printonebook.com. De aici poate fi comandata, doar in format fizic, oriunde in Romania.

Ce te deranjeaza cel mai mult la unii oameni? Ce simti ca ai putea face mai bine?

Intrebarea este foarte generica. Pe noi nu ne deranjeaza nimic la oameni din ceea ce nu alegem sa ne deranjeze, noi dam putere „deranjului”. Am invatat in ultimii ani sa nu ma astept ca altii vor fi ca mine, fiecare este diferit si e minunat asa, ca noi ii vedem pe ceilalti asa cum suntem noi, ca nu e obligatoriu sa primesti cand oferi, ca este important sa lucram la noi daca vrem relatii sanatoase si productive cu cei pe care ii alegem in viata noastra.

Pe read-my-mind.ro scrii despre aventurile tale prin lume, despre viata de digital nomad, despre freelancing si lifestyle. Stiu ca ai acest blog de foarte multi ani. Care este cea mai mare satisfactie pe care ti-a adus-o?

Blogul read-my-mind.ro este primul meu copil, iar pe 10 februarie 2022 implineste 11 ani. Datorita lui am intrat in pulicitate acum 10 ani, scrisul mi-a fost cel mai bun prieten in perioadele dificile. Tot prin blog am avut acces la zeci de evenimente si am dezvoltat un networking puternic care m-a ajutat mai tarziu in freelancing. Blogul este locul unde impart ganduri, mult mai rar ca inainte, dar unde voi continua sa pun articole, cat timp le consider utile pentru potentiali cititori. Blogul mi-a adus toate satisfactiile posibile: alinare, zambete, bani, recunoastere, multumiri de la unele persoane pe care le-au ajutat articolele mele si multe altele.

Daca ar fi sa renunti la tot si sa incepi fresh, intr-o alta directie, ce ai alege sa faci?

Toti oamenii care lucreaza in digital se gandesc cumva la acest lucru, ce ar fi facut fara sau ce ar face daca s-ar opri internetul. Cred ca as fi un Coach bun, desi mai am nevoie de multe cunostinte si practica pana acolo. Nu as spune nu nici unui second hand similar cu cele din tarile nordice, de care sa ma ocup de la aprovizionare cu tot felul de comori, pana la PR. Dar cum pe mine publicitatea si digitalul m-au ales, cred ca aceasta era calea mea si ca va ramane cu mine mereu, indiferent de cat de tare se vor schimba lucrurile.

Care este cea mai mare frica a ta si cum o imbratisezi?

Am invatat sa vorbesc cu fricile mele si sa nu le las sa ma inhibe din a face ce imi doresc. Nu am real nicio frica majora, pe langa unele precum frica de apa, pe care teoretic am rezolvata-o la o sedinta de NLP, frica de a imbatrani, ori mai bine zis de a nu mai fi atat de activa, frica ca imi voi pierde independenta si partea asta minunata plina de aventuri atunci cand voi alege sa fac un copil. Sunt frici, dar stam la povesti, le privesc in fata, vorbim in meditatie si sunt sigura ca sunt doar fantasme create de capul meu, deoarece eu stiu ca ele sunt pe cat de reale pe cat le dau eu voi.

Si o sa le invit frumos sa plece cand voi simti ca ma tin in loc sa fac ceea ce imi propun.

Care a fost cea mai uluitoare experienta din viata ta? Ce te face fericita?

Cred ca in ultimii 10 ani am trait atat de multe experiente cat traiesc altii in 5 vieti, iar pentru acest lucru sunt extrem de recunoscatoare. Incerc sa fac zilnic ceva special si sa multumesc pentru fiecare zi pe care o primesc aici pe Pamant. Sunt enorm de multe, dar iti pot spune cateva care tin de calatorii: prima data cand am vazut un zgarie-nor in New York, sa ma joc cu o alpaca la Machu Pichu, o experienta de sound healing meditation in Tulum, Mexic, templul Pyramid of Chi si ceremonia de acolo din Bali si multe altele.

Pot scrie, si sper sa fac asta candva, o carte despre aceste experiente wow pe care am avut norocul sa le am. Bine, am muncit pentru acest „noroc” si mi le-am creat.

Ma fac fericita un milion de lucruri, de la a citi o carte, la timp cu iubitul meu, cu familia, pana la a descoperi o tara noua, a semna un client si un contract de mii de euro, la a primi multumiri de la cineva care a fost inspirat de o postare. O gramada de lucruri imi aduc fericire, zilnic.

Avem cateva puncte comune pe harta noastra de digital nomads: Bali, Tenerife, even Paris. Cum alegi o destinatie? Ce te inspira? Ce anume iti doresti de la locurile in care stai short/ long term? Te-ai mai intoarce in Bali si cum ai simtit energia insulei?

O aleg dupa cum simt, in urma a ce am mai auzit, a unor oameni care au fost acolo, in functie de perioada anului, de clima, de costuri, de ceea ce visez. Da, Bali, in special Ganggu si Ubud, raman locurile mele de suflet si abia astept sa revin. Totusi, anul acesta vreau sa revin in State, apoi sa locuiesc un timp in Paris si eventual sa merg prin cateva tari mai mici din Europa, unde nu am avut ocazia sa calatoresc. Bali cred ca este o destinatie buna cand este iarna in Romania, cel putin pentru mine. Insula e imensa si mi-as dori sa am cateva luni pentru a o strabate in detaliu. Ceea ce cu siguranta se va intampla.

De ce crezi tu ca oamenii nu fac tot ce le place pe lumea asta si nu isi urmeaza dorintele cele mai intime?

Eu cred ca cine stie ce ii place, face pasi in acea directie. Oamenii nu stiu ce vor, cine sunt, de ce fac anumite lucruri si se lasa prinsi de rutina si comoditate. Multi oameni nu se intreaba niciodata daca sunt fericiti, ce ar vrea, de ce sunt aici, ce scop au. Oamenii treziti, cei care au inteles ce sunt, care si-au gasit un tel, vor face intotdeauna ce le place si bani din acest lucru.

Cred ca totul tine de alegere, iar alegerea de a vrea si a sti ce vrei este prima care te duce pe un drum sau pe altul.

What’s your secret power? Ce faci foarte bine si foarte usor, dar nu stiu multi despre asta?

Am o putere de convingere foarte mare, sunt persuasiva, sunt extrem de determinata, super organizata, rapida. Cred ca aceste lucruri m-au ajutat ca in 5 ani sa devin Head of Digital cand lucram in agentie si sa cresc cat altii in 10 ani, apoi in 3 ani de freelancing sa semnez clienti globali si sa am o echipa de 7 oameni, o mini agentie, desi nu imi place sa spun asta. Puterea mea secreta este determinarea, sunt genul de om care trece muntii si te ia dupa el, care face intotdeauna ceea ce isi propune, mai devreme sau mai tarziu.

Cum te rasfeti, cum ai grija de sufletul tau?

Am grija de mine zilnic, de cativa ani incoace. Printre „uneltele” mele se numara: sport, dormit, yoga, meditatie, masaj, seri de relaxare cu cei dragi, descoperit restaurante noi, vizitat muzee, zile cand inchid internetul, mai ales cand ajung intr-o tara noua, tratamente corporale, plimbari in natura si multe ale lucruri. Daca eu nu sunt bine mental si emotional, nici nu pot coordona echipa, nu pot face nici clientii si nici pe cei din jurul meu fericiti, deci eu sunt prioritatea mea numarul unu, ca apoi sa ofer si altora.

Care este mesajul tau catre lume? Ce ai scrie pe un banner, ce ai spune intr-un megafon, ce ai lasa in urma, care este singurul sfat pe care l-ai da celor care vor sa auda?

As spune sa se intrebe constant cine sunt, ce vor, ce ii face fericiti, pentru ce sunt recunoscatori, efectiv sa stea cu ei la un ceai si sa vorbeasca, fie in oglinda, fie cu un jurnal in fata. As spune ca e important sa vorbim cu noi si sa vedem de unde venim, ce facem acum si ce vrem pentru noi in viitor. As spune ca suntem mai mult decat gandurile si emotiile noastre, ca noi dam putere la orice, de la putere unora sa ne faca sa suferim, pana la putere de a ne schimba radical viata, in orice moment dorim.

As spune sa ne iubim mai mult, sa ne focusam pe noi, sa ne iertam, sa vedem cum putem fi zilnic putin mai buni si mai iubitori si sa constientizam ca viata este extrem de scurta pentru a o irosi cu lucruri sau oameni ori situatii care nu ne aduc liniste sufleteasca.

Eu cred ca toate cartile din lumea asta au suflet, ca sunt facute sa circule, sa ajunga la momentul potrivit exact unde sunt dorite, si iubite, si esentiale. Imi doresc sa dau mai departe cartea ta magica. Spre cine ti-ai dori sa mearga?

Ce frumos este acest gand al tau! Cu drag. Sa fie catre o persoana care si-a propus la inceput de 2022 ca acesta va fi anul schimbarii profesionale, anul cand va deveni propriul sef si cand va avea curaj sa porneasca pe cont prorpiu. Sa se bucure de cartea „Freelancing, de la zero la SUCCES”, sa gaseasca macar 5 idei bune de pus in aplicare si sa fie imboldul de care avea nevoie.

Pe Luminita Balaban o poti urmari pe Instagram, Facebook si pe site-ul ei.


DIGITAL NOMADS SCHOOL

11 februarie 2022

9 Comments

  1. Bună,

    Simt ca sunt o persoana cu libertate în gândire și suflet bun, îmi doresc mult sa pot călători ca tine și de asemenea ca prietena ta Luminița.
    Nu scriu de fel deși simt ca am în suflet multe lucruri faine de spus.
    Lucrez într o corporație și domeniu nu-mi permite lucru de acasa și nici prea multe zile de vacanta, nu atat cât mi-as dori eu.
    De câteva luni a încolțit în mine gândul ca as putea și eu călători full time dar pentru asta ar trebui sa -mi schimb complet profesia, lucru care nu ma sperie ci ma încurajează deși ma scoate din rutina și zona de confort.
    Mi-as dori sa pot citi și cartea aceasta pentru ca ar fi un pas important spre un nou început.
    Îți citesc cu drag emailurile de când le primesc și îmi umpli sufletul. Mi-as dori mult sa -mi fac curaj sa ma înscriu la programul Digital Nomads School.

    • Multumesc, Andreea, pentru mesaj si dorinta ta de a invata 🙂

      • Buna!

        As vrea si eu cartea.. Pt ca, cum zici si tu in postari…din pacate stam mult in bula aia in care santem confy si pierdem mult ca nu avem curaj / inspiratie /… Sa skimbam ce nu ne place dar stam asa pt ca santem obisnuiti..
        Imbratisari..
        Multumim..

  2. Draga, Ioana, ești, de multe ori doar tu, omul care ma indeamna sa privesc spre interior, sa apreciez, sa fiu recunoscatoare, sa cred in mine, sa visez. Iti multumesc cu recunostinta pentru fiecare pastila de intelepciune pe care o presari in textele tale, pentru sinceritate…
    Imi doresc foarte mult cartea pe care o oferi pentru ca simt ca ma impiedic mereu de ,,Cum,, și de ,,Nu știu,,, iar aceasta carte ar putea fi ghidul de care am nevoie pentru a porni pe drumul pe care inima mea il viseaza.
    Imi tin textele in sertare si visez la ziua in care vor imbraca coperte si vor bucura inimi.
    Am nevoie de inspiratie sa pasesc pe drumul meu, iar titlul acestei carti promite sa ofere claritate.

  3. Un interviu ff fain, la fel ca toate de pe blog 🙂
    M-as bucura sa fie momentul potrivit pentru ca aceasta carte sa ajunga la mine, mai ales pentru faptul ca imi doresc anul acesta sa fie exact cel de care spunea Luminita in ultimul raspuns, cel al schimbarii profesionale si al pornirii pe propriul drum. Sunt sigura ca sunt multe informatii pretioase in carte, la fel cum sunt si in email-urile saptamanale de la tine 🙂
    Multmesc si va trimit imbratisari si doar ganduri bune?

  4. Bună! La început de 2022 chiar ma întrebam “oare ce îmi va aduce nou, acest an?” . Iar în Ianuarie , fără vreun plan făcut dinainte, am hotărât sa- mi las un job de 11 ani din București și sa ma mut la o ferma de cai in Fieni ( sa fac total altceva decât pana acum și pe mai putini bani). Asa ca mutata din capitala, m- am tot gândit, ca bine mi- ar sta și cu un job de free lancing!- Mi- ar plăcea sa găsesc cele 5 idei bune pt. a le pune în aplicare! ❤