Am pierdut sirul intrarilor si vizelor de Malaysia din ultimii ani, insa ce nu uit este cum ma simt cand ajung acolo. Aerul greu, umed, parfumat. Aglomeratia si luminile care ma inspira. Momentele de liniste din temple. Autobuzele cu care am traversat tara in lung si-n lat si in care am fost fericita. Oamenii blanzi si buni. Hotelul meu de suflet, unde am avut parte de magie pura, unde toate visele mi s-au implinit. Plajele de pe care nu mai voiam sa plec. Lacrimile de fericire. Malaysia este tara mea de suflet si, incepand de astazi, va voi povesti despre cele mai frumoase locuri in care am fost. 

Kuala Lumpur 


Am aterizat in Kuala Lumpur pentru prima data acum 7 ani. Era un sfarsit de august, noaptea tarziu. Prima data in Asia, primul zbor lung. Habar n-aveam cu ce se mananca acest oras, nu aveam planuri, eram doar curioasa si stiam ca – poate – exista un motiv pentru care am visat atat de mult locul asta. 

Ne-au inconjurat soferii de taxi, am alergat prin aeroport pana la subsol, de unde plecau autobuzele ieftine spre oras. L-am prins pe ultimul. 10 ringgiti de persoana. Ne-am gasit un loc si n-am apucat sa respiram usurati, ca soferul a stins toate luminile si a pornit intr-o goana nebuna pe soselele orasului. 

Tin minte ca am mers cu ochii mariti de groaza aproape o ora. Pana cand, de dupa un pod, am zarit turnurile. Era fix inainte de miezul noptii, toata lumea dormea in bus, iar eu am chiuit de bucurie ca un copil de 5 ani. M-au privit cu indulgenta 🙂 Si in momentul ala am stiut ca totul va fi bine. 



Vreo doua saptamani am cautat pe booking un hotel fain in KL. Nu stiam nimic despre oras, zone, atractii. Cand mai aveam o zi pana la plecare, am ales un hotel oarecare, dupa nume si pentru ca era aproape de Chinatown si… era ieftin. Am stat acolo vreo 3-4 nopti si am urat mancarea, m-am chinuit pe saltelele tari, mi s-a parut o cazatura. Habar n-aveam ca acolo, in camera 515, va incepe o lunga, magica poveste de iubire. 

Dupa 4 ani m-am intors de dor. Am stat tot acolo, in aceeasi camera. Si tot acolo am crosetat cele mai nebunesti vise. TOT ce mi-am imaginat s-a intamplat. Per total, cred ca am stat peste 3 luni in acel hotel, on & off. Iar acum il consider unul dintre locurile mele “sfinte”, de suflet. 

In 2012 n-am inteles prea mare lucru din oras. Am fost ca tot turistu’ la Petronas, la Batu Caves (big mistake:), la piata, la mall. Insa intelegerea si iubirea au venit in anii in care n-am fost in Malaysia. Din 2012 pana in 2016 (cand am revenit) s-a cladit povestea mea, emotia, pasiunea pentru mancarea lor, pentru luminile lor. 



In 2016, cand am trecut granita Malaysiei cu un bus dinspre Singapore, am stiut ca am ajuns acasa. Revederea a fost cu lacrimi si muci din aia de fericire. Si am luat tot zambetul si dorul din mine si le-am daruit pe strazi oamenilor, cladirilor, hotelurilor, pietelor, mancarii, mirosurilor fascinante. 

M-am intors in 2017 si in 2018. Acum ma simt acasa in Kuala Lumpur, stiu strazi si sunete, stiu restaurante ascunse, stiu cafenele de poveste, am fost in toate marile hoteluri din oras, stiu mancaruri unice, stiu arome si zambete si artificii si muzica. 



Iata locurile din capitala Malaysiei care mi-au furat inima: 


* Precious. Este restaurantul meu de suflet, practic as locui acolo daca s-ar putea :)) Se afla la etajul 1 in Central Market si are mancare delicioasa (chinese & malay). Rar am mai simtit atata pace si bucurie in vreun loc din lumea asta. 




* Precious face parte din brandul Old China, care mai are doua locante – un mic restaurant pe Petaling Street (cam turistic si aglomerat), si Aku Cafe, imediat dupa colt – o cafenea moderna cu preparate traditionale, carti, balcon, si cafea de vis. Acolo am mancat cel mai bun breakfast din viata mea. 



* Central Market este un fel de mall traditional, cu tot felul de matasuri, rochii, pantofi, si alte obiecte de design foarte frumoase. Este perfect pentru shopping de cadouri. La etajul 1, in afara de Precious, vei gasi si un food corner cu mancaruri traditionale malay, senzationale si la niste preturi excelente. Avantajul este ca testezi street food intr-un spatiu cu air con si curatenie. Acolo am mancat pui cu sos de cocos si turmeric, rendang si am baut un divin lapte cu sirop de trandafiri si gheata. Pure pleasure! Pe Petaling, langa Central Market gasesti un stand unde se prepara un amestec de cocos si pandan cu zahar de cocos, in bete de bambus puse pe gratar, o delicatesa. 



* una dintre cele mai Instagramabile cafenele din KL, boema, eleganta, cu o cafea divina este Merchant’s Lane, tot pe Petaling Street. Ai aici si un leagan in care poti sa lucrezi sau sa bei un cappuccino sau un ceai de ghimbir, lemongrass si trandafiri. 



* In Brickfields, imediat langa autogara din KL si langa Hilton, vei gasi un mall cu de toate, inclusiv un supermarket cu mancare gatita foarte buna, dar si brand-uri de lux la etaj. Se numeste NU Sentral Shopping Center. 



* la 1 km de KL Sentral se afla The Majestic Hotel, unul dintre cele mai frumoase din Kuala. Il recomand pentru cazare, dar daca nu vei sta aici, mergi macar sa bei un ceai in gradina lor de orhidee. Mai multe poze aici



* Guan Di Temple (Taoist) se afla in zona Petaling si este locul meu preferat de meditatie, rugaciune si implinit dorinte. 



* o cafenea interesanta pentru expati sau daca vrei sa lucrezi ceva la laptop si ai nevoie de cafea si internet foarte bune este VCR, pe Jalan Galloway, in spatele politiei. Au si o mini-gradina cu frangipani si pisici 🙂 



* pe Jalan Pudu, viziteaza St. Anthony’s Church, cea mai veche biserica catolica din Malaysia. 



* in Bukit Bintang (buricul targului, ca sa zic asa), am mai multe locuri preferate: LOT10 – este un fel de fast food from all over Asia, se afla la subsolul unui mall si acolo au venit chefi vestiti de pe continent si si-au deschis mici restaurante. Pretul unei portii de mancare porneste de la 10 lei. Eu am facut o pasiune pentru niste coreeni (care acum nu cred ca mai sunt acolo) si pentru chinezii care servesc meniuri combo de porc si rata. Cel putin pentru mine, mancarea lor este pe primul loc in TOP 10, the best food of the world. 



* peste drum de Lot10 ai un alt mall, Sungei Plaza si supermarketul Giant, cu preturi excelente (mai ales daca vrei sa cumperi alcool intr-o tara musulmana). 



* tot in zona am stat la The Ritz-Carlton KL, care are niste preturi excelente pentru un Ritz 🙂 De testat ceaiul de la ora 5, este fabulos. La fel si restaurantul lor The Library. Povestea si pozele aici



* tot in Bukit, am stat si la Lanson Place Bukit Ceylon Serviced Residences, un loc pe care merita sa-l cercetezi inainte de a face orice alta rezervare. Are un rooftop senzational, este elegant, iar apartamentele au vedere la turnuri. Povestea aici



* putin mai sus, langa statia de monorail Raja Chulan, este Heli Lounge Bar, rooftop bar-ul meu preferat din KL. Decor simplu, cocktailuri bune la preturi decente si apusuri fabuloase. Atmosfera este magica 🙂 



* Petronas Towers – nu am urcat niciodata in turnuri, am fost doar in mall-ul de sub ele. Mi se pare ciudat sa vad Kuala fara Petronas, deci prefer vederile din cladirile inalte din zona. Parcul si Simfoni Lake sunt superbe, merita sa stai acolo la un spectacol de apa si lumini. 



* in zona am fost la o cina la restaurantul chinezesc de la Mandarin Oriental, am stat la Grand Hyatt (mai multe poze aici), am fost la celebrul SkyBar din hotelul Traders (acum preluat de Shangri-La – este fitos si pentru expati, dar merita sa mergi acolo o seara), am fost la Luna bar de pe acoperisul Pacific Regency (care acum vreo cativa ani era “the shit”), mai recomand si E&O Residences Kuala Lumpur (noi am stat la fratele lui din Penang, are 5 stele si preturi bune). 



* in zona Ampang Hilir (zona de ambasade), am stat vis-a-vis de ambasada Thai, la Ambassador Row Hotel Suites by Lanson Place, un loc de vis in care am sarbatorit Pastele romanesc cu preparate asiatice :)) 



* in zona Chow Kit, am stat la Sheraton Imperial (recomand, au o mancare divina – incearca restaurantul italian Villa Danieli, iar camerele sunt super spatioase si frumoase), si la Hotel Stripes Kuala Lumpur, Autograph Collection. 



* am fost la Butterfly Park si Gradina Botanica (fix in spate la The Majestic) – daca ai putine zile de vacanta, mai bine nu. KL Forest Eco Park am auzit ca e misto. 



* daca vrei sa iesi din KL cateva zile, mergi si tu ca localnicii in Port Dickson, zona litorala cea mai aproapiata de oras. Doar ca nu prea este plaja :)) Noi am stat la Grand Lexis, un hotel cu vile pe apa ca-n Maldive si cu podea din sticla, vedeam si auzeam valurile in camera. Insa mancarea e asa si asa, iar in Port Dickson e plictiseala maxima. 



* daca vrei un restaurant frantuzesc super romantic si frumos, mergi la Cafe Cafe, se afla la 5 minute de mers pe jos de statia de monorail Maharajalela. 


Evident, sunt mii de alta locuri interesante in KL, tot ce ai de facut este sa iei capitala Malaysiei la pas si sa descoperi propriile tale atractii. 

Ne-am pus “problema” daca am locui acolo o perioada, am prieteni care locuiesc si muncesc in Kuala Lumpur, insa am ajuns la o singura concluzie – prefer sa tin locul asta ca oras-inspiratie, oras-magic, nu ca resedinta permanenta. Ma voi intoarce iar si iar exact pentru locurile de mai sus, dar si pentru alte descoperiri. Pentru ca, trecand peste toate, cel mai mult in Kuala Lumpur imi place… cine sunt eu in orasul asta, cum ma simt si cat de inalt visez. 



In episoadele urmatoare voi povesti despre coasta de est, coasta de vest si alte locuri de suflet din Malaysia. 


Iar daca vrei sa citesti si despre alte calatorii, prin viata si business, in fiecare miercuri trimit un email cu noutati. Te astept cu mare drag, poti sa te inscrii mai jos 🙂 

Comments are closed.